Van 22 tot en met 24 april organiseert de Stichting Stedenband Beuningen-Mikolów een tweedaags bezoek aan Mikolów in Polen. Daar start de Frank Graham Cycle Liberation Tour. Ook bezoekt een vertegenwoordiging van de stichting Stedenband, Hans Goeman en Josan Nijsse, samen met Carol van Eert (burgemeester van Beuningen), Demi van Wijk (raadslid) en Tom van Hienen onder andere het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Frank Graham Cycle Liberation Tour
In 2013 werd een succesvolle Cycle Liberation Tour georganiseerd. Toen fietsten 50 Canadese en Nederlandse jongeren in etappes van Normandië naar Markelo. Dit jaar staat de fietstocht in het teken van de concentratiekampen. De tocht start op 23 april op een ‘gitzwarte plek’ in onze geschiedenis, concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Van hieruit gaat de tocht van ongeveer 44 jongeren via Theresienstadt in Tsjechië, naar Duitsland. Via Dresden, Berlijn en Bergen Belsen fietsen zij naar Nederland. Hier wordt kamp Westerbork bezocht en tenslotte de eindbestemming van de fietstocht op 1 mei: Markelo.

Beuningse fietsers
Demi van Wijk (raadslid) en Tom van Hienen, beide inwoners van Weurt, fietsen dit jaar samen met twee inwoners van Mikolów mee in de Cycle Liberation Tour. Daarnaast fietsen nog 20 jongeren uit Mikolów de eerste dag mee naar Auschwitz-Birkenau.

Bevrijdingsvuur van Auschwitz naar Wageningen
Dit jaar mogen de deelnemers van de Cycle Libaration Tour als eersten in de geschiedenis het bevrijdingsvuur, het symbool voor leven in vrede en vrijheid, vanaf Auschwitz in Polen meenemen naar Wageningen. Sinds 1948 wordt dit vuur in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen ontstoken.

Programma
Het reisgezelschap uit Beuningen is van 22 april tot en met 24 april Mikolów. Tijdens dit bezoek aan Polen staat op 23 april de start van de fietstocht vanaf
concentratiekamp Auschwitz-Birkenau op het programma. Hier vindt een grote herdenkingsceremonie plaats. Meer informatie over deze bijzondere fietstocht, het programma en de route vindt u op www.cycleliberationtour.nl

Stedenband Beuningen-Mikolów
Sinds 1992 heeft de gemeente Beuningen een stedenband met Mikołów uit Polen. Hierdoor worden er regelmatig ervaringen en informatie uitgewisseld. Het gemeentebestuur van Beuningen heeft in 2011 een stichting opgericht om de activiteiten aan Beuningse zijde te coördineren. De stedenband kan bestaan doordat Beuningse verenigingen contacten hebben met hun partners in Mikolów.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.