Op deze dag viert men dit jaar in Beuningen 70 jaar bevrijding met het bevrijdingsvuur en een bevrijdingsfestival. Het bevrijdingsvuur wordt traditiegetrouw in Wageningen ontstoken en sinds 1995 om de vijf jaar via een hardloopestafette van Wageningen naar Beuningen gebracht. Hier wordt het vuur ontstoken bij het Gemeentelijk bevrijdingsmonument aan de Van Heemstraweg in Beuningen. Dit jaar wordt voor het eerst het bevrijdingsvuur ook in Weurt, Ewijk en Winssen ontstoken.
Bevrijdingsvuur
Het Bevrijdingscomité Beuningen, bestaande uit vertegenwoordigers van de plaatselijke comités, organiseert samen met Hardloopvereniging Beuningen de
bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Beuningen. De lopers vertrekken rond 06.00 uur vanuit Wageningen. Rond 8.10 komt de groep samen onder de Tacitusbrug bij Ewijk en loopt verder richting de gemeentewerf in Beuningen. Iedereen die mee wil lopen vanuit de dorpskernen en de gemeentewerf is welkom om aan te sluiten. De tocht eindigt bij het herdenkingsmonument bij de Corneliuskerk aan de Van Heemstraweg in Beuningen, waar om 11.00 uur de ceremonie begint. Daar wordt het bevrijdingsvuur ontstoken en de vlaggen gehesen. Iedere dorpskern is hierbij vertegenwoordigd. Ook in Ewijk (9.35 – 10.00 u), Weurt (9.05 – 9.30 u) en Winssen (8.50 – 9.15 u) wordt het bevrijdingsvuur ontstoken met een kleine ceremonie.

Bevrijdingsfestival Vrijpop
Dit jaar vindt voor de eerste keer het bevrijdingsfestival Vrijpop in Beuningen plaats. Een (gratis) muziekfestival in het teken van vrede en vrijheid. Op de plaats
tussen de Corneliuskerk en de Van Heemstraweg is een festivalterrein ingericht met verschillende podia. Nadat het bevrijdingsvuur is ontstoken starten de activiteiten van het festival om 12.00 uur. Er is vooral veel live muziek en er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. Om 21.00 uur worden de vlaggen gestreken en wordt het bevrijdingsvuur gedoofd. Meer informatie vindt u op www.vrijpop.nl.

Dag van de vrijheid
Op 5 mei 2015 is het 70 jaar geleden dat we in Nederland bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Toen kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei bezinnen we ons op het belang van vrijheid en staan we stil bij het feit dat vrijheid kwetsbaar is. Op de Bevrijdingsfestivals staan we hier samen stil bij, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.