Ook het kleinste stukje zwerfafval ontsnapt niet aan de aandacht van de Wijkhelden. Fotograaf: Geert Timmer.

Op zaterdag 28 maart is de landelijke opschoondag. Op deze dag organiseren mensen door het hele land leuke opschoonacties om hun buurt schoon te houden, maar in de regio Nijmegen zijn Wijkhelden het hele jaar actief met het opruimen van zwerfafval.

Een steentje bijdragen aan een schone buurt
We voelen ons het fijnst in een schone en prettige leefomgeving. Waar zwerfafval ligt, is het minder prettig om te wonen en werken. Bovendien zorgt zwerfafval voor grote problemen in de natuur. Het ligt in bermen naast de weg, in het park, het bos verderop en helaas ook de speeltuin om de hoek. Wijkhelden willen hier iets aan doen en een steentje bijdragen aan een schone buurt. Maandelijks trekken honderden Wijkhelden (volwassenen en kinderen) de buurt in om zwerfafval op te ruimen. Ze vinden het leuk om te doen en worden zich zo bewust van zwerfafval.

Wat doen Wijkhelden?
Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. De kinderen in groepjes, onder begeleiding van een volwassene en volwassenen alleen of ook in groepen. Door regelmatig een schoonmaakronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en verkleint de kans dat er nieuw afval wordt weggegooid in de openbare ruimte.

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en andere voordelen
Dar stelt materiaal beschikbaar voor de Wijkhelden zoals: knijpers, speciale afvalzakken en veiligheidshesjes. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt. Wie zich wil aanmelden kan terecht op de website: www.wijk-helden.nl.

Een extra ronde
Ook al zijn Wijkhelden het hele jaar actief met het opruimen van zwerfafval, de landelijke opschoondag laten zij niet zomaar voorbij gaan. De gemeenten en Dar roepen Wijkhelden op om in het kader van de landelijke opschoondag in dezelfde week van de actie een extra ronde te lopen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe Wijkhelden. Lever een bijdrage aan een schone buurt en meld je aan als Wijkheld als vrijwilliger of met een team.

Meer informatie of vragen
Meer informatie over het project is te vinden op www.wijk-helden.nl of www.dar.nl. Voor vragen nemen (potentiële) Wijkhelden contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via info@dar.nl of via 024-371 6000.