Namens elf huurders heeft Studentenvakbond AKKU rechtszaken aangespannen tegen verhuurmakelaars. De inzet was om onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen. Alle rechtszaken zijn tot nu toe gewonnen.

De wet staat niet toe dat de makelaar bemiddelingskosten in rekening brengt bij de huurder als ook in opdracht van de verhuurder wordt gewerkt en het om een zelfstandige woning gaat. “Ondanks de wettelijke bescherming van de huurders moeten zij toch eerst honderden euro’s betalen, omdat ze anders simpelweg de sleutels niet krijgen”, aldus Pepijn Eymaal, projectleider bemiddelingskosten. “Huurders zijn wat dat betreft vrij machteloos. Enkel de gang naar de rechter is dan nog mogelijk.”

Om de onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen heeft Studentenvakbond AKKU een aantal rechtszaken gestart. De eerste uitspraken van de rechter zijn binnen. Tegen Rots-Vast Groep Eindhoven, Domica Arnhem en NederWoon zijn de zaken gewonnen. NederWoon kan de zaak nog heropenen, omdat ze in eerste instantie niet hebben gereageerd bij de rechter. Eymaal: “Dat de eerste zaken gewonnen zijn, geeft ons het vertrouwen dat de nog lopende zaken sterk zijn.”

Afgelopen zaterdag liet Eymaal in de uitzending van het tv-programma *Kassa* bovendien weten: “Uiteindelijk is er maar één oplossing en dat is het strafbaar stellen. Dan zullen de makelaars echt gedwongen worden om hun werkzaamheden aan te passen. Naar aanleiding van rechtszaken zullen ze dat niet doen.”

Studentenvakbond AKKU voert al langer actie tegen makelaars die bemiddelingskosten aan huurders vragen. Iedereen die aan een verhuurmakelaar een vergoeding heeft betaald, kan dat kenbaar maken via www.studentenvakbondakku.nl/bemiddelingskosten. Gedupeerden worden bijgestaan om hun geld terug te vorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.