In opdracht van Standvast Wonen heeft Buro SBH een visie opgesteld en een ontwerp gemaakt voor het maisonnettecomplex van de Nijmeegse wijk Malvert. De leefomgeving verbeteren en de teruglopende vitaliteit een halt toeroepen: dat was de opdracht. Met de uitwerking zijn de basisvoorwaarden voor goed wonen hersteld en de ingrediënten voor levendigheid, ontmoeting en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de wijk gerealiseerd.

Woningen die verbouwd gaan worden

Samen met bewoners en multifunctioneel
Om de sociale cohesie in het complex en de wijk te bevorderen is in één van de blokken een multifunctionele ruimte opgenomen. Standvast Wonen en de bewoners kunnen deze gebruiken voor diverse activiteiten. De inrichting van het binnenterrein is met een werk-goep van voornamelijk nieuwe huurders uitgewerkt. Ecologische uitgangspunten als: ontmoeten, spelen en recreëren stonden centraal.

De wijk Malvert is in de jaren 60 van de vorige eeuw gebouwd volgens de CIAM ideologie: een wijk met ruime en betaalbare gezinswoningen met veel ruimte en groen. Na 50 jaar is er veel veranderd. Met een aantal stedenbouwkundige ingrepen is er gezorgd voor meer samenhang tussen gebouwen en omgeving, meer sociale veiligheid en een grotere variatie in woningtypen. Er zijn drie- en vier kamerwoningen in het maisonnettecomplex gekomen, 24 appartementen voor dementerende ouderen (oplevering 2015) en 50 levensloopbestendige appartementen (oplevering 2017).

Een impressie van voor & na
Een impressie van voor & na

Aantrekkelijke gevels en eigentijds interieur
Vijf maisonnetteblokken zijn volledig opnieuw opgebouwd. De gevels zijn vervangen door geïsoleerde elementen passend bij de oorspronkelijke CIAM ideologie, met behoud van de originele bakstenen. Licht en doorzicht zijn onstaan door de opengewerkte trappenhuizen. Elk blok heeft een unieke kleur en is dus anders. De indeling van de woningen is ook gewijzigd: op de verdieping zijn twee of drie slaapkamers en een comfortabele badkamer gemaakt. De installaties en de gevels zijn geheel vernieuwd volgens de huidige eisen. Het resultaat is een vernieuwde, comfortabele en duurzame woning met een verbetering van de GPR van 5,0 naar 6,8 en het energielabel van E naar A en B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.