Op vrijdag 27 maart opent wethouder Harriët Tiemens samen met de jongste en de oudste imker van de Imkervereniging Nijmegen en Omstreken de nieuwe bijenstal in het Goffertpark. In het nieuwe onderkomen leven na de opening 150.000 bijen. Het gebouw is daarnaast bestemd voor het scholen van imkers en natuureducatie.

Alle 12 bijenvolken van de Imkervereniging Nijmegen en Omstreken zijn verhuisd naar de nieuwe stal. De bijenstal staat op de plek in het park waar imkers al 75 jaar actief zijn. Het ontwerp van de nieuwbouw is gebaseerd op de zonnewende en geïnspireerd op de vorm van de bij. De architect is Frank Marcus, die ook actief is als fruitboer en imker.

Bedrijfsschool De Technische, gevestigd in het Nijmeegse Technovium, verzorgde de bouw, met maximaal gebruik van leerling-bouwvakkers.

Met de nieuwe bijenstal geeft de gemeente gehoor aan een grote wens van de Nijmeegse Bijenhoudersvereniging en aan de motie ‘Een bij hoort erbij’ van de Nijmeegse gemeenteraad. De bijenstal maakt bovendien onderdeel uit van een breder programma om Volkspark De Goffert op te knappen. Zo is er onder meer geld vrij gemaakt voor het opknappen van het Rosarium en plantsoenen, de aanleg van openbare drinkkranen en een verbinding tussen de Kinderboerderij en Natuurtuin De Goffert.

De opening vindt plaats op vrijdag 27 maart om 14.15 uur in Volkspark De Goffert, ter hoogte van hoek Muntweg/Manningstraat, 20 meter het park in. Na de officiële opening is er tot 15.45 uur gelegenheid om de nieuwe bijenstal bekijken.

Tegengaan bijensterfte
Nijmegen investeert actief in het tegengaan van bijensterfte door bijvoorbeeld het steunen van imkerverenigingen, het opzetten van een netwerk van bijenstallen (o.a. in het Goffertpark en op het dak van het stadhuis) en het aanleggen van bijvriendelijke bermen.

Binnen Europa behoort Nederland namelijk tot de landen met de grootste bijensterfte. De gevolgen hiervan zijn groot. De bij is namelijk niet alleen onmisbaar voor de groente-, en fruitteeltbedrijven, maar ook voor de zaadteelt. Ruim 30 procent van de wereldproductie aan voedselgewassen en meer dan 90 procent van de voedseldiversiteit is afhankelijk van bestuiving door de bij. Bijensterfte heeft ook grote ecologische schade. Allereerst zijn er 188 bedreigde bijensoorten die op het punt staan om uit te sterven. Maar ook veel in het wild levende planten zijn voor hun voortplanting (en dus bestaan) afhankelijk van bestuiving door de bij. Op deze planten en zaden komen vogels en andere dieren af. De bij neemt dus een belangrijke plaats in een keten in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.