De gemeente Nijmegen benoemt Peter Kuipers vandaag tot torenwachter van de stad Nijmegen. Kuipers zorgt samen met collega’s van het Gilde al een aantal jaren voor de openstelling van de St. Stevenstoren. Kuipers krijgt de eretitel vanwege zijn enthousiaste inzet, historische kennis en zijn drive om deze kennis te delen bij rondleidingen en lezingen.

Vrijwilligersorganisatie Het Gilde assisteerde vanaf 2007 de voormalige torenwachter bij haar publiekstaken. Sinds 2011 bemant het Gilde de toren volledig. Ze zorgen voor de openstelling en rondleidingen. Peter Kuipers van het Gilde is sinds het begin hét aanspreekpunt van de St. Stevenstoren. Hij is de afgelopen jaren zeer betrokken geweest bij de toren; zo heeft hij een uitgebreid archief over de toren verzameld en zet hij zijn kennis in bij rondleidingen, verhalen en lezingen over de toren voor Nijmegenaren en bezoekers. Op basis van zijn onderzoek kon een paar jaar geleden worden vastgesteld dat in de Stevenstoren een klok te vinden is die gegoten is door Geert van Wou, een van de belangrijkste middeleeuwse klokkengieters in Europa.

Sinds het Gilde de openstelling van de toren op zich heeft genomen is de toren vaker geopend en hebben meer mensen de toren bezocht. Met als resultaat dat de toren letterlijk hét toeristische hoogtepunt van Nijmegen is. Hoewel de openstelling van de toren door meerdere vrijwilligers van het Gilde wordt verzorgd is Peter Kuipers het gezicht van de toren en wordt ook door zijn Gildecollega’s gezien als het boegbeeld van de toren en visitekaartje van de stad.

De St. Stevenstoren is gemeentelijk bezit, in tegenstelling tot de rest van de kerk. Dit is niet ongebruikelijk. Kerktorens werden vroeger gebruikt als uitkijkpost waarbij de torenwachter in de gaten hield of er geen calamiteiten plaatsvonden of aankwamen. De torenwachters stonden regelrecht onder het gezag van de burgemeester. Met de benoeming van een torenwachter laat Nijmegen zien dat ze niet alleen in materiële zin voor het erfgoed zorgt, maar ook oog heeft voor het publieke belang van de toren. De torenwachter zorgt ervoor dat de toren door bewoners en bezoekers beleefd kan worden als rijksmonumentaal hoogtepunt van de stad. Hoewel de titel torenwachter op persoonlijke titel is en onbezoldigd, spreekt deze zeer tot de verbeelding en draagt bij aan de profilering van Nijmegen als historische stad.

Voorlopig moet iedereen echter nog even geduld hebben. De toren is net als de kerk gesloten en staat nog in de steigers vanwege onderhoud en restauratiewerk. Wethouder Ben van Hees feliciteert Peter Kuipers op 26 maart om 14.30 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door het Gilde, Noorderkapel St. Stevenskerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.