Op 16 maart is bij Landwinkel De Woerdt in Ressen een nieuwe luisterplek van de Liberation Route Europe in gebruik genomen. Wethouder Theo Janssen van de gemeente Lingewaard onthulde de luisterplek door grote fruitkisten van de veldkei te halen. Hij kreeg daarbij hulp van Hanneline Oosting (RBT KAN), Gijs Bouwman (Historische Kring Bemmel) en Wessel van Olst (Landwinkel De Woerdt). Op www.liberationroute.nl en via de Liberation Route EU app is het nieuwe verhaal over de Betuwe te beluisteren. Dat vertelt over de Betuwe als voedselschuur na het mislukken van operatie Market Garden.

Betuwe als voedselschuur
De nieuwe luisterplek in Ressen vertelt het verhaal van de Betuwe als voedselschuur. In september 1944 komt de Betuwe in de frontlinie te liggen. Wekenlang volgen er zware beschietingen in het gebied en wordt het steeds gevaarlijker voor de bewoners. Op last van de geallieerden moeten ouderen, vrouwen en kinderen evacueren naar Brabant. De achtergebleven mannen doen in de maanden daarna zo goed mogelijk hun werk op ‘het Manneneiland’, zo wordt het gebied in de volksmond inmiddels genoemd. De aan- en afvoer van fruit, aardappelen, bieten en andere gewassen stagneert. Er zijn immers nauwelijks handen meer beschikbaar om te helpen met oogsten. Bovendien is het door de voortdurende beschietingen vaak te gevaarlijk om onbeschut op de velden of in de boomgaarden te zijn. De secretaris van de voedselvoorziening in Ressen regelt en organiseert dat het beschikbare voedsel naar de juiste plekken wordt geleverd.

Liberation Route Europe
De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden in 1944 en 1945 bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en loopt via Normandië, de Ardennen, Noord-Brabant, Arnhem-Nijmegen, Limburg en het Huertgenwald richting Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdansk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de scheiding van Europa op te heffen.

In Nederland liggen op bijna 150 locaties veldkeien en audiozuilen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is in drie talen een hoorspel te beluisteren over indrukwekkende gebeurtenissen tijdens de laatste oorlogsjaren.

De verhalen kunt u gratis downloaden vanaf www.liberationroute.nl of beluisteren via de Liberation Route EU app.