Dit jaar is de Landelijke Compostdag in de regio Nijmegen anders georganiseerd dan voorgaande jaren. Inwoners uit de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Nijmegen en Wijchen kunnen op zaterdag 21 maart bij ARN losse compost afhalen.

Bedanken voor scheiden gft-afval
De gemeenten, ARN en Dar stellen tijdens het tuinseizoen (maart t/m november) zakken compost beschikbaar omdat zij inwoners willen bedanken voor het scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). In deze periode kunnen bezoekers op de gemeentewerven en milieustraten in de regio (verschillend per gemeente) zakken compost afhalen (maximaal 3 zakken per bezoeker en hierbij geldt OP=OP).

Op dit moment bieden inwoners van de regio Nijmegen gezamenlijk al ruim 36.000.000 kilo gft-afval aan. Dit is goed, maar het kan natuurlijk beter. Het keukenafval belandt nog vaak in het restafval en dat is jammer, want keukenafval is een belangrijke bron voor de productie van compost en biogas.

Rijden op eigen gft-afval
Compost wordt gemaakt van het gft-afval van de inwoners uit de regio. Inwoners kunnen compost gebruiken in de tuin of op het balkon. Bij het vergisten van gft-afval komt groengas vrij. Het gebruik van groengas levert belangrijke milieuwinst op, want het gas wordt in opdracht van de samenwerkende gemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen als brandstof gebruikt voor het streekvervoer. Dit betekent dat bewoners op hun eigen gft-afval rijden als zij in de regio de bus pakken. Een unieke situatie, een reden temeer om zoveel mogelijk gft-afval gescheiden aan te bieden.

Losse compost bij ARN
In het kader van de Landelijke Compostdag op zaterdag 21 maart stelt ARN van 09.00 tot 13.00 uur haar poorten open voor iedereen die losse compost wil halen (geen zakken compost). Inwoners kunnen er met een aanwagen of boedelbak terecht. Bewoners moeten er wel op letten dat de lading afgedekt kan worden voordat zij de openbare weg opgaan.

Belang afvalscheiding: Kijk! Afval = grondstof
ARN, Dar en de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Nijmegen en Wijchen zijn vorig jaar samen een regionale campagne gestart: Kijk! Afval = grondstof. Met deze campagne willen zij inwoners ervan bewust maken dat afval geen afval is, maar een grondstof.

Meer informatie of vragen?
Voor meer informatie over compost zoals locaties en openingstijden kijken inwoners op www.dar.nl. of nemen zij contact op met het klantencontactcentrum van Dar via 024 – 371 60 00 of via info@dar.nl. Het klantcontactcentrum is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.