Hoe duurzaam ga jij op reis? Praat mee in Nijmeegs duurzaamheidsdebat

Duurzaamheidscafé Nijmegen over toerisme op 31 maart

Op dinsdagavond 31 maart debatteert Nederland en in het bijzonder Nijmegen over duurzaamheid en toerisme. Het publiek gaat deze avond in gesprek met top-professionals uit de branche, van duurzaamheidsdenkers tot aanbieders van massatoerisme, in dé debatzaal van deze stad.

Duurzaam op reis is een van de trends die al een aantal jaren wordt gesignaleerd in toerisme. Maar wat betekent dat in de praktijk voor (verre) vakanties? Dat is het thema waarover reizigers en professionals met elkaar in gesprek gaan, natuurlijk in Nijmegen. Al decennia staat deze stad bekend om zijn kritische denkers over ecologie, cultuur en antropologie. En dat zie je terug in de (reis)organisaties die door de jaren heen hun basis in deze stad hebben, zoals SNP reizen en Uitgeverij Te Gast In.

Geen wonder dat juist hier de interesse in duurzaam op reis gaan groot is en de koplopers in deze niche in toerisme vanuit Nijmegen verder groeien. Ook nieuwe kleine spelers als Fair2travel, Fairweggistan en Doozze met hun specialisme ‘ontwikkelingstoerisme’ zijn in deze stad ontstaan. En ken je de vele fiets- en wandelspecialisten uit deze regio? Ook een vorm van duurzaam reizen.

De onderwerpen die op 31 maart de revue passeren zijn divers, omdat reizen en duurzaamheid uit vele facetten bestaat. Een aantal top-experts geeft korte inleidingen hierover en gaan in debat met het publiek. Allereerst de uitstoot van CO2 door de (vlieg)reis naar de bestemming. De meest gestelde vraag is of het niet beter is om helemaal niet ver op vakantie te gaan. Reizen is toch per definitie slecht voor het milieu? Of zijn er positieve ontwikkelingen? We praten hierover met Elfrieke van Galen, voorheen directeur duurzaamheid bij de KLM en nu partner van The Rock Group (consultants in duurzaamheid), samen met Atilay Uslu, oprichter van Corendon (reizen en vliegen) en ‘meest invloedrijke Turkse Nederlander’.

Een ander vraagstuk is of we bestemmingen verpesten door (massa)toerisme of dat er juist betere bescherming van natuur en wildlife is wanneer gebieden interessant zijn voor toerisme. Hoogleraar duurzaam toerisme René van der Duim geeft inzicht in onderzoek en praktijk over dit onderwerp. Terwijl Gert Nieuwboer, directeur van SNP, spreekt over de laatste ontwikkelingen op dit gebied en de rol van reizigers en touroperators, als een van de koplopers in duurzaamheid binnen de reisbranche.

Ten slotte is een belangrijke vraag of we armere landen juist helpen aan meer inkomsten door ze kleinschalig te bezoeken of dat we hun cultuur negatief beïnvloeden door onze komst. Is het wel of niet een verrijking voor ons én de lokale bevolking om elkaar te leren kennen? En natuurlijk komt daarbij de recente discussie aan de orde over hoe verantwoord het groeiende vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden is. Caroline de Greeff van Fair2travel bespreekt toerisme en ontwikkeling en Lotte Ghielen van Better Care Network is specialist op het gebied van kinderen en vrijwilligerswerk.

De avond wordt ingeleid en afgesloten door ANVR directeur Frank Oostdam, samen met avondvoorzitter Louis Frankenhuis (oud topman van o.a. Kras, TUI en Oad). Beide heren hebben een belangrijke rol gespeeld in het denken over duurzaamheid binnen de reiswereld de afgelopen decennia. Zo kent de ANVR een duurzaamheidsbeleid, dat verplicht is voor alle bedrijven die zich bij hen aansluiten. En zullen zij blijven werken aan meer duurzaamheid binnen de sector.

Het publiek speelt een belangrijke rol in de tweede helft van de avond. Ze kan met alle sprekers in debat over de aspecten van duurzaam toerisme die aan de orde zijn geweest, van kritische tot visionaire vragen of heel praktisch “hoe kan ik zelf duurzaam op reis”?

Praktisch: dinsdagavond 31 maart, van 20.00 tot 22.00 uur in Lux te Nijmegen. Toegang €3,50 (laag zodat veel mensen kunnen deelnemen). Meld je aan, anders is het vol: http://www.duurzaamheidscafenijmegen.nl/events/duurzaamheidscafe-2015-1

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.