Kanon in aanbouw, Paashaas en spannende kinderspelen

 

Op Eerste Paasdag 5 april opent Fort Pannerden weer haar deuren voor het publiek. Een kleurrijke stoet vrijwilligers in soldatenuniform trekt rond 11.45 uur onder muzikale begeleiding het stoere gebouw binnen. Als extra publiekstrekker kan publiek naar het kanon in aanbouw kijken. Kinderen vinden de Paashaas in het fort en zijn er spannende spellen. Schieten met het waterkanon of een luchtgeweer, het kan nu! Het fort is op 5 april geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Publiek is tot en met oktober iedere 1e en 3e zondag van de maand welkom en in de zomertijd zijn er extra openstellingen.

 

Om 12.00 uur zal het fortseizoen officieel geopend worden door wethouder Helga Witjes en kan iedereen het indrukwekkende gebouw bezichtigen. De Paashaas zal in het hele fort paaseieren verstoppen. Wanneer je ze vindt, wacht er een leuke verrassing. Kinderen kunnen gratis deze Paasspeurtocht of de gewone speurtocht door het fort doen, zich laten schminken, een schot wagen met het waterkanon of soldaatjes bekogelen in de soldatenballenbak. Met een luchtgeweer schieten? Ook dat kan deze zondag, onder begeleiding van schietvereniging Kort Oisterwijck. Tevens zijn er demonstraties van een smid en een koperslager, unieke exposities, films en iedereen kan onze nieuwe aanwinsten bewonderen.

 

Tussen 12.00 en 15.30 uur kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding met gids (€ 1,00 extra, groepen alleen op aanvraag). Deze gids vertelt ook over het grootste kanon dat ooit op Fort Pannerden stond: de 15L25 uit 1884. Het kanon wordt momenteel door een team van meer dan 20 vrijwilligers nagebouwd in het fort. Als het instructiekanon klaar is, voorjaar 2016, kunnen rondleiders voortaan demonstreren hoe kanonniers rond 1890 de bediening uitvoerden, compleet met rook- en geluidseffecten en muzikaal commando.

 

Fort Pannerden is één van de ruim 20 forten van de Hollandse Waterlinie. Fort Pannerden moest vijanden op afstand houden en was het slot op de waterkraan van de Hollandse Waterlinie. Die waterkraan kon gebieden onder water zetten om vijanden tegen te houden. Vanaf het fort heb je spectaculair uitzicht op de Waal en Rijn, zelfs tot Duitsland toe. Rondom het fort vindt je het prachtige natuurgebied De Klompenwaard, een aanrader voor wandelaars, struiners en fietsers.

 

Fort Pannerden, Waaldijk 1, 6686 MV Doornenburg

Open: 5 april tot eind oktober 2015 iedere eerste en derde zondag van de maand, van 12.00 tot 17.00 uur. In de zomervakantie: van 14 juli tot en met 27 augustus, ook iedere dinsdag en donderdag van 12.00 tot 17 uur.

Bereikbaarheid: het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. Tijdens open dagen is er gratis vervoer tussen de Sterreschans en het fort. Entreeprijzen (incl. 1 consumptie): 4 tot 13 jaar € 2,50; 13 jaar en ouder € 5,00.

Rondleiding met een groep of op een andere dag? Neemt u dan contact op via info@fortpannerden.eu

Meer informatie: www.fortpannerden.eu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.