Op woensdag 18 maart 2015 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschap. Deze week ontvangt u de twee stempassen en op 5 maart 2015 de kandidatenlijsten. Hieronder leest u meer over het stemmen.

Twee verkiezingen op één dag
Als u stemt, bepaalt u samen met andere kiezers welke partijen en personen in de provinciale staten en in het algemeen bestuur van uw waterschap komen. Voor het eerst in Nederland zijn er twee verkiezingen op één dag.

De Provinciale Statenverkiezingen is de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten in Nederland. Deze worden één keer in de vier jaar gehouden waarbij leden rechtstreeks door de stemgerechtigde inwoners van de provincie worden gekozen.

Het waterschap heeft een sterk algemeen bestuur nodig om te beslissen hoe het werk uitgevoerd moet worden. Het werk van Waterschap Rivierland bestaat onder andere uit het voortdurend werken aan sterke dijken. Daarnaast zorgen zij met stuwen en gemalen voor een goed waterpeil in sloten en andere wateren. Tevens zuiveren ze het afvalwater van inwoners en bedrijven.

Kan iemand anders voor mij stemmen?
Kunt u niet stemmen, bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie? Vraag dan iemand anders uit uw onze gemeente om uw stem uit te brengen. Dit heeft een volmacht geven. Vul hiervoor samen de achterkant van de stempas in. Of vraag een schriftelijke volmacht aan. De persoon kan uw stem alleen tegelijkertijd met z’n eigen stem uitbrengen.
Meer informatie op www.heumen.nl > Verkiezingen > Meer over verkiezingen > Stempas > Kan iemand anders voor mij stemmen?

In een andere gemeente stemmen?
Als u in een andere gemeente wil stemmen dan waar u woont, kunt u een kiezerspas aanvragen. Met een kiezerspas kunt u in een andere gemeente binnen de provincie Gelderland of waterschap stemmen. Om een kiezerspas aan te vragen vóórdat u uw stempas heeft ontvangen, stuurt u het formulier ‘aanvraag stemmen met een kiezerspas’. U kunt dit formulier downloaden via www.heumen.nl > Verkiezingen > Stemmen > In een andere gemeente stemmen? De aanvraag moet op vrijdag 13 maart 2015 bij de gemeente binnen zijn.

Meer informatie
U vindt meer algemene informatie over de verkiezingen op onze website www.heumen.nl > Verkiezingen

One thought on “Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap”
 1. Ik heb echt geen idee op welke partij ik morgen moet stemmen in Nijmegen voor de Waterschappen. Ik ken veel van die partijen niet en weet bij God niet wie van hun een linkse partij is. Voor de Provinciale Staten kies ik iig op de SP.
  Kunt u mij adviseren op welke partij ik voor de Waterschappen moet stemmen?
  Of kunt u mij iig zeggen welke van die partijen het dichtst bij de SP in de buurt zit?
  Hoor graag uw antwoord en alvast voor uw reactie en medewerking hierin.

  Met vriendelijke groet,
  Lex Fauser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.