Gemeente Nijmegen heeft een besparing van maar liefst  24% elektriciteit en 26% gas  gerealiseerd in de Klimaatverbond Energy Battle en is daarmee de winnende gemeente van deze landelijke energiebesparingswedstrijd. De prijsuitreiking vindt plaats op Warmetruiendag, vrijdag 6 februari van 12.30 tot 13.30 in First Things First, de koffiebranderij in de Honigfabriek. Wethouder Harriet Tiemens zal de taart aansnijden. Mevrouw Tiemens: “Nijmegen doet veel aan duurzaamheid. Iedereen doet mee en zet stappen: gemeente, bedrijven, bewoners. De Energy Battle laat zien hoe leuk en motiverend energiebesparing kan zijn!”

Aan de Klimaatverbond Energy Battle deden 10 gemeenten met ieder drie teams mee, de deelnemers bespaarden vier weken lang thuis zoveel mogelijk energie. Nijmegen deed met drie teams mee. Een team met ambtenaren en raadsleden, een team met bewoners uit de Wolfskuil en een team met ondernemers uit TPN-West. Zij bereikten de eerste, tweede en de zesde plaats. Een mooie prestatie!

De winst zit volgens de deelnemers vooral in de onderlinge communicatie. De teams wisselden ervaringen en tips uit via een Whatsapp-groep en mails . De tussenstand motiveerde ieder om vooral ook een goede score toe te voegen. De andere teams kwamen uit de gemeenten Enschede, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Eindhoven, Helmond, Zaanstad, Krimpen aan den IJssel en Schiedam.
Met behulp van een energiedisplay, de Wattcher, kregen de deelnemers inzicht in het verbruik van hun huishouden. De deelnemers werden ondersteund via opdrachten vanuit de wedstrijdwebsite. De gemiddelde besparing op elektriciteit van alle deelnemende teams is 14% elektriciteit en 26% gas, terwijl landelijk het verbruik steeg met gemiddeld 15% elektriciteit en 16% gas. Wanneer de deelnemers deze besparing een jaar lang volhouden is dat goed voor gemiddeld 600 kwh en 325 m2 ofwel € 340 per jaar. De sterke besparing op gas valt te verklaren door het uitzonderlijk warme najaar.

De Klimaatverbond Energy Battle eindigt officieel op de Greenchoice Warme Truiendag, de nationale energiebesparingactie. Dit is een initiatief van Klimaatverbond Nederland en Greenchoice om aandacht te vragen voor het belang van energiebesparing. Zij roepen heel Nederland op een graad lager te stoken, iedere graad betekent een besparing van 6%. Op deze dag doen veel huishoudens en instellingen hieraan mee. First Things First stookt ook een graad minder, warme truien aan dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.