In 2014 is Doornroosje verhuisd van de Groenewoudseweg naar het Stationsplein. Dit proces is volgens planning verlopen en er is vrijwel zonder stop door geprogrammeerd. Zowel het oude publiek als nieuwe bezoekers hebben het nieuwe complex in de armen gesloten. Met alle activiteiten van Doornroosje werden afgelopen jaar 253.082 muziekliefhebbers bereikt.

In 2014 heeft Doornroosje in haar eigen zalen 6% meer activiteiten georganiseerd dan in 2013 (182 versus 171). Daarbij passeerden 88.569 bezoekers de kassa van Doornroosje (64.380 in 2013), waarvan alleen al 52.055 in de nieuwbouw (90 activiteiten) waar op 1 oktober de deuren officieel geopend werden.

Enkele muzikale hoogtepunten waren de concerten van Blaudzun, The Ex, Temples, Motorpsycho, Rival Sons, en De Jeugd van Tegenwoordig in het oude pand, en die van SOHN, St. Vincent, The Gathering, Typhoon, Church of Ra, Dotan, Benjamin Clementine, en Jett Rebel in de nieuwbouw. Dance toppers waren o.a. de 24 uurs closing party die qua sfeer ongeëvenaard was. De opening met Giorgio Moroder was ook memorabel, alsmede Noisia Invites en Give it Dub met Mala.

Sinds 2008 zet Doornroosje zich in voor rekening en risico van Merleyn, en het bestaansrecht als schakel in de popketen heeft de kleine zaal sindsdien ruimschoots bewezen. Met een groot aantal activiteiten (168) wist Merleyn 27.280 bezoekers te trekken. Het gemiddelde van 152 betalende bezoekers per activiteit betekent zelfs dat er een nieuw record gevestigd is in de bezettingsgraad (76%). Afgelopen januari werd Merleyn nog expliciet geroemd op het landelijke Noorderslagcongres, met name omdat het een van de weinige Nederlandse podia is waar onbekende artiesten – zonder radio-hit – nog steeds stelselmatig succesvol geprogrammeerd worden. In Merleyn zorgden Maaike Ouboter, Son Lux, George Ezra, together PANGEA, Birth Of Joy, POND, en Sleaford Mods voor hoogtepunten. Chocolade en Blauwdruk hebben zich als succesvolle dance concepten ontwikkeld; dance toppers waren Jameszoo, Siroj en Eric Cloutier.

Doornroosje werkt nauw samen met een aantal andere Nijmeegse instellingen en podia. Meest in het oog springend zijn de grootschalige concerten in samenwerking met de Stadsschouwburg & Concertgebouw De Vereeniging (James Vincent Mc Morrow), met LUX (Meschiya Lake, The Webb Sisters, Daniel Romano, Wouter Hamel), en de Stevenskerk Live concerten tijdens de Vierdaagsefeesten (Navarone, I Am Kloot, Jett Rebel, Michael Prins en Daryll-Ann). Uitzonderlijk was ook het concert van Bonnie ‘Prince’ Billy & Broeder Dieleman in het Kerkje van Persingen. Met haar externe programma op binnenlocaties (o.a. ook Merleyn, Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid, Radboud Universiteit, en Trianon) bereikte Doornroosje in totaal 37.250 bezoekers.

Doornroosje zet zich ook in voor grotere activiteiten op buitenlocaties. Het betreft met name festivals, zoals Valkhof Festival, Freefall (in Arnhem), Kids ’n Billies, Bevrijdingsfestival, en FortaRock. In totaal bereikte Doornroosje op deze festivals 120.803 muziekliefhebbers. Tevens beheert Doornroosje sinds 1 juni 2010, op verzoek van de gemeente Nijmegen, het Openluchttheater de Goffert (7.361 bezoekers in 2014 met 17 activiteiten) waar dit jaar ook concerten plaatsvonden van o.a. Bill Callahan en Boy & Bear.

In totaal heeft Doornroosje in 2014 met 409 activiteiten 253.082 culturele bezoekers bereikt, wat nagenoeg gelijk is aan 2013 (262.956 bij 426 activiteiten). Het grote aantal bezoekers dat de nieuwbouw al bezocht en de sterke bezettingsgraad van Merleyn, laten zien Doornroosje blijft doen waar ze goed in is, en door pakt waar ze kan.

Foto gemaakt door Katja Rupp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.