Vanaf 3 maart is de collectie ‘Tweede Wereldoorlog’ van het Regionaal Archief Nijmegen weer voor iedereen toegankelijk. Met de 71ste herdenking van het bombardement op Nijmegen en de 70ste verjaardag van de bevrijding van Nederland in mei in het vooruitzicht is deze bijzondere en veel geraadpleegde collectie beter toegankelijk gemaakt.

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog legden veel Nijmegenaren hun oorlogsbelevenissen en -herinneringen vast op papier. Mensen beseften dat het bijzondere tijden waren. De behoefte om te documenteren wat zich in Nijmegen tijdens de oorlog had afgespeeld, leidde in oktober 1945 tot een oproep van gemeentearchivaris De Jong in De Gelderlander om documenten over de oorlogsjaren op het stadsarchief te deponeren “om daar met elkander te worden vergeleken en tot een geheel te worden samengesteld”. De werkzaamheden van een speciale commissie voor het documenteren van de oorlogsgebeurtenissen in Nijmegen en het Regionaal Archief hebben vervolgens geleid tot het ontstaan van de collectie Tweede Wereldoorlog Nijmegen die nog steeds groeit door schenkingen van burgers.

De collectie bestaat uit dagboeken, krantenartikelen, brochures, brieven, briefkaarten, foto’s en andere documenten over onder meer het dagelijkse leven, het verzet, de Jodenvervolging, het bombardement van 22 februari, de bevrijding en de frontstadperiode.

Toen & Nu
In het archief loopt nu ook de foto-expositie Toen & Nu. Deze vangt steeds in één beeld de situatie van 1944 en 2014. De hedendaagse foto’s zijn gemaakt door Bregje Jaspers, die ze combineerde met historische foto’s uit de collectie van het Regionaal Archief. De kleine expositie is gratis te bekijken in de doorgang naar Bibliotheek De Mariënburg.

Meer informatie? Kijk op www.hvng.nl/wo2 voor een overzicht of kom langs.

Het Regionaal Archief Nijmegen aan de Mariënburg 27 is geopend van dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur, en op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.