Na groot succes in 2014 zal deze week een nieuwe kindergemeenteraad geïnstalleerd worden. De afgelopen maanden hebben leerlingen van groep 7 uit heel Wijchen zich bezig gehouden met lessen over democratie en politiek, en uiteindelijk samen een voorstel bedacht. Voor de uitvoer van één van deze voorstellen heeft de gemeente een bedrag van € 2.500 beschikbaar gesteld. De kindergemeenteraad mag nu beslissen welk voorstel hiermee wordt uitgevoerd.

De Kindergemeenteraad is een initiatief van de werkgroep burgerparticipatie van de gemeenteraad om kinderen al op jonge leeftijd te betrekken bij de politiek. Het doel is om kinderen op een leuke en leerzame manier te leren hoe onze democratie werkt door ze zelf in discussie te laten gaan met andere kinderen. Dit gebeurt al in de klas: met lessen over democratie en politiek, waaronder een gastles van een gemeenteraadslid.

Elke school heeft één of meerdere kinderraadsleden gekozen, afhankelijk van het aantal groepen 7. Zij presenteren de komende weken hun voorstellen in de kindergemeenteraad. Dit jaar zijn er 25 kinderraadsleden van 13 Wijchense basisscholen.

Het winnende voorstel van 2014 was een bordspel om pesten tegen te gaan, van basisschool Wingerd uit Bergharen. Dit bordspel is het afgelopen jaar verder ontwikkeld en zal in de komende weken in de kindergemeenteraad gepresenteerd worden.

De kindergemeenteraad komt bij elkaar op vier woensdagmiddagen in het Kasteel:

Installatie kinderraadsleden en kennismaking woensdag 14 januari, 14.30 – 16.30
Presentatie voorstellen deel 1 woensdag 28 januari, 14.30 – 16.30
Presentatie voorstellen deel 2 woensdag 11 februari, 14.30 – 16.30
Besluitvormende raadsvergadering woensdag 4 maart, 14.30 – 16.30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.