De Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2014 is op voordracht van de adviescommissie Cultuurprijzen toegekend aan schrijfster Hanneke Hendrix. Wethouder Bert Velthuis reikt de prijs op 8 maart 2015 uit tijdens het Boekenfeest in De Vereeniging.

Hanneke Hendrix (Tegelen, 4 april 1980) is schrijfster en hoorspelmaker. Ze woont in en werkt vanuit Nijmegen. Ze studeerde Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit. Hendrix schreef voor onder meer Literair Productiehuis de Wintertuin, Passionate Magazine, componistenduo Strijbos & Van Rijswijk en festivals als Into the Great Wide Open, Lowlands en De Parade. Voor de HoorSpelFabriek werkte ze mee aan hoorspelen voor de NTR en BNN waaronder het scenario voor de hoorspelbewerking van Mama Tandoori, naar een roman door Ernest van der Kwast, die in 2012 met de prestigieuze Prix Italia werd bekroond. Ook geeft ze les aan ArtEZ, bij de opleiding Creative Writing.

Haar debuutroman De verjaardagen kwam september 2012 uit bij Uitgeverij de Geus en was onder meer shortlist-genomineerd voor de Academica Literatuurprijs en de Dioraphte Literatuurprijs. In 2014 verscheen haar tweede roman De dyslectische-hartenclub, die lovende recensies ontving in Nederland en Vlaanderen. Zo beschreef de literair recensent het boek als ‘meesterlijk maf’.

Literair Productiehuis De Wintertuin heeft ook een rol gespeeld in het stimuleren en professionaliseren van haar schrijverschap. Ruim voor haar debuut gaf Wintertuin het boekje Het nieuwe zwart uit, waarin ze samen met twee andere jonge Nijmeegse schrijvers, Dennis Gaens en Willem Claassen, voor het eerst een verhaal op papier met haar publiek deelde. Op papier, omdat haar weblog www.hetmeisjedatopdinsdaghetbierschenkt.nl al jaren daarvoor een flinke schare lezers trok.

Met de twee romans die Hanneke Hendrix de afgelopen jaren heeft afgeleverd is ze een welkome nieuwkomer in de Nederlandse literatuur. De twee romans van Hanneke Hendrix zijn grotendeels in Café In de Blaauwe Hand in Nijmegen geschreven. En hoewel Hendrix door het hele land toert voor optredens, werk, lezingen en signeersessies is Nijmegen haar openbare thuisbasis. Openbaar, omdat ze er geen geheim van maakt dat Nijmegen haar stad is. Ze is haar plek binnen de Nederlandse literatuur aan het veroveren, en doe dat anders dan anderen, vanuit Nijmegen en daarmede draagt zij in belangrijke mate bij aan het gezicht van ‘literair Nijmegen’.

Het college van burgemeester en wethouders kent elke twee jaar de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen toe. De prijs werd in 1977 als Alcuinusprijs ingesteld en draagt sinds 2009 de naam Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen. De prijs bestaat uit een geldbedrag, oorkonde en een Marikenbeeldje. De laatste winnaar (2012) van de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen was ontwerper en beeldend kunstenaar Marga van den Heuvel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.