Mevrouw Vos-Kolkman (79) ontvangt op 1 december 2014 de Zilveren Waalbrugspeld. Zij krijgt de onderscheiding voor haar verdiensten als coördinator van telefonische hulpvragen en haar vrijwilligerswerk voor de Ontmoetingskerk en zorgcentrum Orangerie gedurende 34 jaar.

Mevrouw Vos-Kolkman was van 1980 tot 1992 twee dagen per week dag en nacht bereikbaar voor het coördineren van telefonische hulpaanvragen die binnen kwamen vanuit de wijk Dukenburg bij Buurtschapservice Dukenburg. Naast de twee dagen dat ze achter de telefoon zat om te helpen was ze de hele week dagelijks in de weer om hulpvragen op te lossen.

Daarnaast heeft ze van 1985 tot 1999 voor de Ontmoetingskerk een soos opgezet voor alleenstaanden. Samen met twee collega’s begeleidde ze een keer per week een praatgroep. Bovendien was ze alle dagen 24 uur per dag bereikbaar voor deze mensen. Ook organiseerde ze ieder jaar een kerst-inn. Samen met haar collega van Buurtschapservice Dukenburg mevrouw A. Vriezen heeft ze een telefooncirkel opgezet voor eenzame mensen in Dukenburg. Deze telefooncirkel geldt inmiddels voor heel Nijmegen en omgeving en is inmiddels overgedragen aan het Rode Kruis.

Vanuit buurtschapsservice Dukenburg ging mevrouw Vos-Kolkman jarenlang eens in de twee weken op bezoek bij (nieuwe) gezinnen in het woonwagenkamp Teersdijk om deze gezinnen te helpen met het integreren in de wijk Dukenburg.

Tussen 1987 en 1988 heeft mevrouw Vos-Kolkman palliatieve zorg en stervensbegeleiding gegeven aan wijkbewoners van Dukenburg. Dit waken bij stervende bewoners was erg zwaar voor haar, maar ze deed het desondanks drie keer per jaar drie nachten per cliënt. In die tijd heeft ze ook een keer per week acht jaar lang hosties vanuit de Ontmoetingskerk naar wooncentrum De Dageraad gebracht.

Tussen 1995 en 2000 ging mevrouw Vos-Kolkman twee keer per jaar mee als begeleider van ernstig zieke kinderen in de vakantiehuizen van het Rode Kruis.

Sinds zorgcentrum Orangerie bestaat, bezoekt zij bewoners en organiseert zij als vrijwilligster eerst wekelijks en nu maandelijks kerkdiensten. Samen met de pastor van de Ontmoetingskerk begeleidt ze Mariavieringen voor de zwaar dementerende ouderen. Ook is ze al 10 jaar lid van de cliëntenraad van het zorgcentrum.

De burgemeester reikt de Zilveren Waalbrugspeld uit aan mevrouw A.J.M. Vos-Kolkman op 1 december 2014 om 15.50 uur in zorgcentrum Orangerie, Malvert 5004, Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.