Op 5 januari 2015 wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen de ‘Nijmegenaar van het jaar 2014’ bekend gemaakt. Met deze prijs, die deze keer voor de zevende keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn Eric Hendriks en Hanneke van Stokkom (als duo), Doro Krol en Toine Tax.

Nijmegenaren konden de afgelopen weken kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van 2014’. Een onafhankelijke voordrachtcommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van vijf kandidaten. Een stadsjury, met vertegenwoordigers uit alle delen van de Nijmeegse samenleving, nomineerde drie kandidaten en wees de winnaar aan. De Nijmegenaar van het Jaar 2013, Rob Jaspers, is juryvoorzitter.

De kandidaten zijn (in alfabetische volgorde):

Eric Hendriks/Hanneke van Stokkom
Eric Hendriks en Hanneke van Stokkom zijn twee van de mensen achter mijnbuurtje.nl. Een online dorpsplein dat vraag en aanbod in wijken verbindt. Speciale buurtverbinders zorgen dat mensen met elkaar in contact komen. Ze zorgen ervoor dat mensen en organisaties elkaar op een leuke en ongedwongen manier leren kennen. Ooit startte mijnbuurtje als een klein vrijwilligersinitiatief; inmiddels is het uitgegroeid tot een bijzonder fenomeen in de participatiesamenleving. Het maakt wijken krachtiger. In 2014 zette mijnbuurtje, ook in Nijmegen, enorme stappen vooruit. Talloze buurtverbinders werden ‘opgeleid’. De droom van Eric en Hanneke is dat mensen ‘meer met elkaar gaan doen in de buurt’. Met de veranderingen in de zorg die op komst zijn is mijnbuurtje.nl een uitstekend hulpmiddel.

Doro Krol
Doro Krol heeft zich de afgelopen jaren bevlogen ingezet als Nachtburgemeester van Nijmegen op die plekken waar net dat extra stukje aandacht het verschil maakte. Vanuit die rol heeft ze talloze initiatieven opgezet, waarmee ze Nijmegen op de kaart zette en Nijmegenaren van allerlei achtergronden bij elkaar heeft gebracht. Doro Krol koos daarbij niet alleen voor culturele events en de horeca, maar juist ook voor activiteiten in de wijken en de zorg. Denk aan de Nacht van de Ommetjes. Dit initiatief werd het afgelopen jaren steeds meer bekender en bracht dit jaar ruim 1.400 mensen op de been. Denk ook aan de nachten waarin ze verplegend personeel letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem stak. Doro Krol nam in het najaar van 2014 afscheid als Nachtburgemeester.

Toine Tax
De kroon op de inzet van Toine Tax voor de popmuziek in Nijmegen was in 2014 de opening van de nieuwbouw Doornroosje op 1 oktober jl. Als waardering voor zijn jarenlange grote inzet voor de popmuziek in Nijmegen met als letterlijk hoogtepunt een fantastisch nieuw gebouw. Maar de werkzaamheden van Toine Tax reiken verder dan alleen de popmuziek: hij is voorzitter van het Cultuur Netwerk Nijmegen (waarin de grote culturele instellingen vertegenwoordigd zijn), hij zoekt waar mogelijk en gewenst de samenwerking met andere (culturele) organisaties en heeft een scherp oog voor de kansen die er liggen om Nijmegen als cultuurstad verder te profileren. En hoe belangrijk cultuur voor een stad is, is evident. Nijmegen vaart wel bij onze uitstekende culturele voorzieningen die mede dankzij Toine Tax een dergelijk hoog niveau hebben bereikt. Wat zegt hij zelf over zijn werkwijze: ‘Mijn aanpak is altijd praktisch: geen grote idealen of visies, maar haalbare begrotingen, waarlangs een project zich uitrolt. En binnen de beschikbare middelen het maximale realiseren’.

Eerdere winnaars
De titel Nijmegenaar van het Jaar is eerder gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation dat Academische Jaarprijs 2009 won), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (bestuurslid van Nijmegen4KidsRights) en Rob Jaspers (verslaggever Gelderlander)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.