GroenLinks wil dat Nijmegen een pilot start met gereguleerde wietteelt. Aankomende woensdag dient GroenLinks samen met andere fracties hiertoe een voorstel in. In Nederland is het toegestaan om soft drugs te verkopen via coffeeshops. De wietteelt en de aanvoer aan coffeeshops zijn echter verboden. Deze achterdeurproblematiek zorgt voor veel problemen. De gezondheidsrisico’s zijn groot, omdat er geen controle is op de kwaliteit van de wiet. Daarnaast zorgt illegale teelt voor veel onveiligheid in de wijken door grote risico’s op brand. Ook leidt het tot ernstige criminaliteit.

Volgens gemeenteraadslid Noël Vergunst is de enige belemmering voor het reguleren van wietteelt minister Opstelten: “Hij brengt gemeenten in een spagaat: we mogen van hem geen wietteelt toestaan, maar zijn wel verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. Het wordt nu tijd dat we als gemeenten actie gaan ondernemen om deze gevaarlijke situatie binnen onze steden op te lossen. Het  reguleren van wietteelt is de beste manier om de misdaad te bestrijden en toezicht te houden op volksgezondheid en veiligheid.”

Nijmegen voegt zich met deze motie toe aan de groeiende rij van steden die het huidige cannabisbeleid zat zijn. Al eerder maakten onder meer Eindhoven, Heerlen, Utrecht, Haarlem en Amsterdam de keuze voor experimenten met lokale wietteelt. In de motie verzoekt GroenLinks dan ook om landelijke afstemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.