In het kader van de regionale campagne Kijk! afval=grondstof, hebben Gemeente Wijchen en Dar een perenboom geplant achter Kulturhus De Zandloper in Bergharen. DarGROEN!, Leefbaarheidsgroep Bergharen en kinderen van basisschool De Wingerd hielpen mee. De perenboom staat symbool voor afval als grondstof. Dit is tevens de kernboodschap van de campagne.

Perenboom in moestuin De Zandloper
Tijdens de kick-off van de regionale campagne ontving wethouder Agnes Schaap namens Dar en ARN een waardebon voor een perenboom. Vandaag was het moment daar om de perenboom te planten. Met hulp van leerlingen van basisschool De Wingerd, plantten wethouder Agnes Schaap, wethouder Paul Loermans en Bart de Bruin (Dar) de perenboom achter Kulturhus De Zandloper in Bergharen. Op de deze locatie realiseert de Leefbaarheidsgroep Bergharen voorzieningen voor dorpsbewoners om te spelen, sporten en te verblijven. Een onderdeel hiervan is een moestuin die zij samen met schoolkinderen gaan beheren. “Het is een mooie plek voor deze perenboom. We hebben onder andere voor deze plek gekozen omdat we educatie belangrijk vinden. De Leefbaarheidsgroep houdt zich hier samen met schoolkinderen ook mee bezig. Bovendien heeft de boom hier alle ruimte om te groeien. We hopen dat er snel peren aan deze boom hangen.” aldus wethouder Agnes Schaap. Ook Dar vindt educatie belangrijk en daarom de locatie goed gekozen. In het kader van afval als grondstof en educatie, deelde Bart de Bruin (Dar) het Kijk!afval=grondstof spel uit aan de aanwezige kinderen. “Met het spel spelen jullie de kringloop van grondstoffen na. Jullie bedenken zelf spelregels om zo lang mogelijk in de kringloop te blijven.” aldus Bart de Bruin van Dar.

Met het plaatsen van de boom bedanken de partijen inwoners ook voor het scheiden van gft-afval. Als zij gft-afval (zoals perenschillen) namelijk goed scheiden kan er compost van worden gemaakt. De compost kan gebruikt worden als voeding (compost) voor de perenboom. Zo is de cirkel rond.

Kijk! afval=grondstof
De regionale campagne ging afgelopen september van start. Dar streeft samen met de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen naar ‘zero waste’, oftewel geen restafval. De campagne helpt daarbij. Dar, ARN en de gemeenten willen hiermee inwoners bewust maken dat afval geen afval is, maar een grondstof. Gft-afval staat het eerste jaar van de campagne in de schijnwerpers. In het gft-afval wordt nog steeds veel restafval en plastic aangetroffen. Dit is zonde, als het gft-afval vervuild is met ander materiaal kan het minder goed gerecycled worden. Goed gescheiden gft-afval kan hergebruikt worden als grondstof voor compost en groengas. Enkele bussen in de regio rijden op groengas en compost wordt gebruikt in de tuin of op het balkon.

Fotograaf: Geert Timmer.
Fotograaf: Geert Timmer.

Meer informatie
Meer informatie over campagne is te vinden op www.dar.nl. Voor vragen nemen inwoners contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur
via 024-371 6000 of via info@dar.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.