Op zaterdag 1 november is het duurzame estafettestokje voor de achtste keer overgedragen, nu door WindpowerNijmegen aan Fairtrade Gemeente Nijmegen. De coöperatie WindpowerNijmegen – die het burgerwindpark Nijmegen-Betuwe gaat realiseren – geeft zo haar steun aan een ander duurzaam Nijmeegs initiatief dat vanuit burgers en bedrijven is opgestart. De overdracht vond plaats tijdens de start van de publiekscampagne van Fairtrade Nijmegen.

Het bijzondere estafettestokje is in eerste instantie gemaakt voor de duurzame estafette naar Kopenhagen. Nijmegen was in 2014 genomineerd voor de titel Duurzaamste stad van Europa. De uitreiking vond plaats in Kopenhagen, waar het duurzame estafettestokje op spierkracht naartoe is gebracht. De titel is niet behaald, maar het estafettestokje gaat door. Er zijn veel duurzame Nijmeegse initiatieven, die het estafettestokje maandelijks aan elkaar doorgeven. Nijmegen is ook in 2015 in de race voor de Green Capital Award. Dan zal het estafettestokje, wederom op spierkracht, naar de uitreiking in Bristol worden gebracht.

De initiatiefgroep Fairtrade Nijmegen is blij met de ontvangst van het estafettestokje. Het is een extra stimulans om met een groep Nijmegenaren aan de slag te gaan om de titel Fairtrade Gemeente binnen te halen en zo meer eerlijke handel in de stad te stimuleren. Het doel is om samen met de gemeente en bedrijven deze eervolle titel binnen een jaar te behalen. De aftrap van de publiekscampagne op 1 november was zeer geslaagd.

De coöperatie WindpowerNijmegen ontving het estafettestokje op 5 oktober van Energieplein Nijmegen. WindpowerNijmegen heeft als doel om binnen enkele jaren in coöperatief verband vijf windturbines langs de A15 in Nijmegen-Noord te realiseren. Vanaf medio 2015 kunnen bewoners uit Nijmegen en omgeving investeren in het windpark. Ze worden gezamenlijk eigenaar van de molens, die lokale duurzame energie gaan produceren.

Wie enthousiast is over deze initiatieven is van harte welkom om mee te doen! Help Nijmegen bij het behalen van de titel Fairtrade Gemeente of steun coöperatie WindpowerNijmegen door nu al lid te worden. Meer informatie kunt u vinden op www.fairtradegemeenten.nl/nijmegen en www.windparknijmegenbetuwe.nl. Volg het duurzame estafettestokje via www.duurzameestafette.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.