Guur najaarsweer met kou, regen, wind en vroeger invallende duisternis motiveert vier van de tien spitsmijders om beter vaker de spits te mijden. Dat blijkt uit een inventarisatie onder 2000 spitsmijders in de regio Arnhem-Nijmegen.  SLIM uit de spits zorgt voor een beter bereikbare regio Arnhem-Nijmegen. Meer dan 20.000  deelnemers mijden de drukste wegen op de drukste momenten van de dag. 

Aan de deelnemers werd gevraagd of herfst- en winterweer invloed heeft op hun gedrag om de spits te mijden. 59% geeft aan dat het seizoen voor hen geen verschil maakt om vaker de spits te mijden. 41% van de spitsmijders heeft  zo’n hekel aan vertraging of stilstaan in het gure najaarsweer, dat deze mensen hun gedrag aanpassen. In de regio Arnhem-Nijmegen groeit het aantal spitsmijdingen al sinds het begin van het programma. In september lag dit op gemiddeld 30.000 spitsmijdingen per week, dus meer dan 120.000 in de maand. Deelnemers  aan het spitsmijden helpen mee aan een betere bereikbaarheid door bijvoorbeeld iets eerder of later naar hun werk te gaan, door op de fiets te gaan of het openbaar vervoer te nemen. Deelnemers ervaren voordelen als minder stress en overlast door files.

Beter Benutten SLIM uit de spits is een initiatief van de Stadsregio Arnhem Nijmegen in samenwerking met de provincie Gelderland, wegbeheerders, bedrijfsleven en ARS Traffic & Transport Technology.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu steunt het project vanuit het programma Beter Benutten. Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.