wethouder Paul Loermans (links op foto) en wethouder Agnes Schaap (in het midden bij de nieuwe lichtmasten, temidden van medewerkers van de gemeente en van het bedrijf Sysconnect.

De tuin van Kasteel Wijchen is donderdagmiddag 13 november voorzien van duurzame verlichting (op nieuwe pad aan de zijkant van het kasteel). De vier lichtmasten die geplaatst zijn werken volledig op zonne-energie en zijn daarmee energieneutraal.

De Wijchense wethouders Agnes Schaap van milieu en Paul Loermans van openbare werken waren bij de plaatsing aanwezig. Zij gaven aan dat het de gemeentelijke ambitie is om energieneutraal te zijn in het jaar 2040. “Dit is een prima voorbeeld van hoe energieneutrale verlichting te realiseren is”, aldus wethouder Schaap. Wethouder Loermans voegde daaraan onder meer toe: “Het is een eerste stap richting de aanpak van de kasteeltuin, die wij in overleg met de inwoners van Wijchen op termijn verder willen inrichten.”

 

Bewegingssensor
De geplaatste lichtmasten zijn ook voorzien van een bewegingssensor. Er is dus alleen licht als het nodig is. De vier masten communiceren ook met elkaar. Zodra de eerste mast een voetganger detecteert, geeft deze een signaal naar de volgende masten, zodat die ook aangaan. De nieuwe verlichting vergroot tevens het gevoel van veiligheid voor de bezoekers.

De leverancier van de verlichting is het bedrijf Sysconnect.