De Nijmeegse stadsbrug De Oversteek heeft de Nationale Staalprijs 2014 heeft gewonnen in de categorie Infrastructuur. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag in Katwijk aan Zee. Het project is uitgevoerd door Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen v.o.f. bestaande uit BAM Civiel bv en Max Bögl Nederland b.v. Het ontwerp is van de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Laurent Ney en Chris Poulissen. De Oversteek werd gekozen uit de 31 inzendingen in de categorie Infrastructuur’

 

Volgens de jury is er bij De Oversteek sprake van “meer dan een brug; Het is een landmark, een kunstobject, een aandenken, een verblijf- en ontmoetingsplaats en de resultante van integraal ontwerpen en bouwen op basis van een vernieuwende aanbestedingswijze” aldus de jury: Ze spreekt van: “Een integrale prestatie op alle onderdelen”

 

Met een lengte van 285 meter en een boog van 60 meter hoog heeft De Oversteek de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en is het de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De boog is afgestemd op de breedte van de rivier. De aanbruggen zijn bekleed met baksteen, gemaakt van het klein uit de Waal. De brug is daarnaast een monument voor de heldhaftige Waaloversteek van Amerikaanse militairen, die in september 1944 plaatsvond in het kader van operatie Market Garden en die leidde tot de bevrijding van Nijmegen.

Inclusief opritten en aanbruggen heeft de Nijmeegse oeververbinding een lengte van ongeveer 2,1 km. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen. In de boog is 7.000 ton staal verwerkt. De slanke stalen boogconstructie zorgt ervoor dat er minder staal nodig is, en dat er een minder groot oppervlak wordt blootgesteld aan corrosie. Dit heeft weer een gunstig effect op de onderhoudskosten.

 

Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen v.o.f. heeft in opdracht van de gemeente Nijmegen de ambitieuze brug met bijbehorende infrastructuur gerealiseerd op basis van een ‘Design, Build en Maintain’-contract (ontwerp, bouw en onderhoud voor 25 jaar). ‘De Oversteek’ zorgt voor betere bereikbaarheid van de stad en betere spreiding van het verkeer. Ook geeft ‘De Oversteek’ ruimte aan toekomstige ontwikkelingen en verbindt Nijmegen West met het nieuwe gebied ‘de Waalsprong’, de stadsuitbreiding op de noordoever. Het ontwerp van De Oversteek is afgestemd op de dijkverlegging en het graven van een nevengeul. Deze werkzaamheden vinden plaats in het kader van het nationale waterveiligheidsprogramma ‘Ruimte voor de Rivier’.

 

René Duifhuizen, projectmanager Gemeente Nijmegen: ‘In 2010 hebben wij de opdracht gegund aan de aannemerscombinatie BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Het bouwproces is uitstekend verlopen; de brug is op tijd en binnen budget opgeleverd en voldoet aan alle eisen. Het eindresultaat is een spectaculaire, innovatieve brug die veel rijcomfort biedt en onderhoudsarm is, waardoor we de komende 25 jaar geen grote kosten hoeven te verwachten. Al direct na de oplevering stonden er geen files meer.’

 

De Stadsbrug ‘De Oversteek’, Nijmegen is opgeleverd op 1 november 2013. De officiële, feestelijke opening van de brug was in aanwezigheid van 10.000 inwoners van Nijmegen op23 november 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.