Blind de openbare ruimten gebruiken

Op woensdag 15 oktober is de internationale Dag van de Witte stok. De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid. Mensen met een visuele beperking vragen op die dag aandacht voor hun recht op zelfstandige mobiliteit. Binnen dit kader organiseert het muZIEum in en om het muZIEum de ‘Dag van de Witte Stok’ om zowel het publiek als ook bestuurders, politici en plannenmakers op een unieke wijze te laten ervaren wat zelfstandige mobiliteit is voor blinden en slechtzienden.

 

Simulatietocht met simulatiebril of blinddoek en taststok
Graag nodigen wij ook u als pers uit om op deze dag zelf te ervaren hoe het is om blind of slechtziend  deel te nemen aan de openbare ruimten.  Gewapend met simulatiebril of blinddoek en taststok gaat u de uitdaging aan de spannende simulatietocht vanaf muZIEum naar Centraal Station af te leggen onder begeleiding van een ervaringsdeskundige.

Het muZIEum hoopt op deze manier meer mensen bewust te maken van de openbare voorzieningen voor mensen met een visuele beperking. Welke obstakels kom je tegen? Welke routes functioneren wel en niet en hoe kunnen we zelf een steentje bijdragen aan deze mobiliteit voor blinden en slechtzienden? Dat zijn vragen die je tijdens deze tocht zelf kan beantwoorden.

 

Het programma

Datum: woensdag 15 oktober 2014

Plaats: muZIEum, Keizer Karelplein 32H te Nijmegen

12.00 uur Ontvangst met koffie en thee

12.30 uur Inleiding in het donker door ir Jeroen van Dijk en Heleen Vermeulen (directeur muZIEum)

13.00 uur Start tocht van het muZIEum naar het Centraal Station

14.00 uur Evaluatie en napraten met ervaringsdeskundigen in het muZIEum

Vanaf 14.00 uur kan iedereen deelnemen aan de simulatietocht.

 

U wordt van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze unieke activiteit die u ongetwijfeld de ogen zal openen en inzicht zal geven in de wereld van blinden en slechtzienden.

 

Deelnemen aan simulatietocht?
Wilt u graag deelnemen aan deze tocht? Dat kan! Wij verzoeken u om ons voor maandag 13 oktober aanstaande via info@muzieum.nl te laten weten of u van deze uitnodiging gebruik wilt maken. Uiteraard hopen wij op uw komst!

 

Extra activiteiten in muZIEum tijdens Dag van de Witte Stok

In de foyer van het muZIEum wordt voor de bezoekers een informatiemarkt georganiseerd. De informatiemarkt start om 14.00 uur en wordt mede mogelijk gemaakt door Oogvereniging Regio Arnhem Nijmegen en Koninklijke Visio. Speciaal voor de kinderen is er een programma met non-visuele spelletjes. Tevens vindt er een demonstratie showdown plaats.

 

Organisatoren Dag van De Witte Stok

  • Oogvereniging Regio Arnhem-Nijmegen (voor iedereen met een visuele beperking, een oogaandoening en doof blindheid)
  • Koninklijke Visio (het expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen)
  • TG Lining ( voor advies, training en ondersteuning op het gebied van basisbewegingsvrijheid voor visueel beperkten)
  • Het muZIEum: ervaringsmuseum over zien en niet zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.