Meer dan 50 uiterst geïnteresseerde en betrokken bezoekers zijn vandaag live getuige van een borstamputatie en –reconstructie in CWZ. Tijdens deze operatie wordt de borst eerst geamputeerd en daarna gereconstrueerd met eigen vet- en huidweefsel uit de buik (DIEP-lap). De operatie van vandaag is de 28e DIEP-lap in CWZ dit jaar. De uitzending startte om 8.30 uur vanochtend en duurt waarschijnlijk nog tot ongeveer 18.00 uur vanavond.

 

De bezoekers – veelal vrouwen – wilden om verschillende redenen deze operatie bijwonen. Zij hebben deze operatie zelf ondergaan of staan voor de keuze voor deze of een andere borstreconstructie. “Een groot voordeel van deze operatie is dat vrouwen ontwaken met een nieuwe borst”, aldus plastisch chirurg dr. Heine die tijdens de ochtend uitleg gaf bij de beelden. “Aan de andere kant is de operatie niet voor iedereen geschikt. Wanneer een intensieve nabehandeling van kanker nodig is, zoals bestraling, is het beter om de huid eerst te laten genezen.”

 

Verhelderend
Vrouwen in de zaal zijn blij met deze kans om te zien wat er tijdens de operatie gebeurt. “Ik vind het heel verhelderend om te zien wat ze bij mij hebben gedaan”, zegt een bezoekster. Ook vrouwen die nog voor de keuze voor een reconstructie staan, zijn blij met deze uitgebreide informatie. “Dit zegt veel meer dan de getekende plaatjes die ik eerder had gezien.” Een patiënt die binnenkort deze operatie ondergaat formuleert het als volgt: “Ik heb geen vertrouwen meer in mijn eigen lichaam. Maar nu ik dit zie, heb ik vertrouwen in de chirurgen en wil ik ervoor gaan.”

_DSC8504

Grote maar dankbare operatie
“Het is een grote en lange operatie”, zegt plastisch chirurg dr. Wijnberg, die tijdens het middagdeel de beelden toelichtte. “Maar een hele dankbare operatie. Vrouwen zijn weer heel en dat maakt dat ze zich na de operatie meer tevreden voelen dan wanneer ze dit niet doen.”

 

Borstkankermaand
Met deze live operatie doet CWZ mee met een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) bij de start van de Borstkankermaand. Negen ziekenhuizen vertonen vandaag live beelden van een borstreconstructie.

 

De live-uitzending van de borstreconstructie komt tot stand door een unieke samenwerking tussen plastische chirurgie, OK en chirurgie-heelkunde. De plastisch chirurg is vast lid van het mammateam en voert bij patiënten, bij wie het medisch mogelijk is, een borstreconstructie uit. CWZ vindt goede zorg aan borstkankerpatiënten erg belangrijk en heeft in september voor de zesde keer het roze lintje gekregen van de Borstkankervereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.