Deze in Nijmegen geboren kunstenaar gaat in opdracht van het Besiendershuis een fotoserie in Nijmegen maken waarbij zijn jeugdherinneringen en de geschiedenis van de stad inspiratie vormen voor een reeks van 30 ‘stadsportretten’.

Fotograaf Jaap Scheeren verblijft van half oktober tot en met half december in het Besiendershuis aan de Steenstraat 26 in Nijmegen om te werken aan een foto-opdracht. Gedurende één week in het vroege voorjaar van 2015 wordt het Nijmeegse publiek, de argeloze voorbijganger zowel overdag als ‘s-nachts geconfronteerd met soms absurde en ontregelende foto’s waarin de stad Nijmegen het decor vormt.

Een spraakmakend fotoproject op 90 lichtreclameborden (MUPI’s) zichtbaar en aanwezig in Nijmegen wordt dus het volgende bijzondere project van het Besiendershuis.

Deze opdracht wordt gegeven door Dirkzwager notarissen& advocaten en Rabobank – Rijk van Nijmegen, vanwege hun inspirerende en financiële steun aan het Nijmeegse culturele leven en in het bijzonder aan het Besiendershuis. Zij willen Nijmegen een kunstwerk met een bijzondere exposure aanbieden waarbij de stad zelf als voedingsbodem voor het kunstwerk wordt ingezet.

De foto’s tonen een parallelle werkelijkheid die de waan van de dag relativeren met een gezonde dosis humor.

Jaap Scheeren komt oorspronkelijk uit Nijmegen, en zal gevoed door zijn herinneringen én de geschiedenis van Nijmegen, een serie stadsportretten maken. Voor het Besiendershuis is werken met Jaap Scheeren een logische keuze op een logische plek in een vanzelfsprekende context. Een breed Nijmeegs publiek wordt geconfronteerd met kunst en hoe kan dat beter dan direct op straat, waar mensen terloops tegen de kunstwerken aan lopen. Het is herkenning en ontregeling in één beweging, ervaring.

Jaap Scheeren
Tot zijn negentiende jaar leefde Jaap Scheeren in deze stad, waarna in Breda aan de Academie St. Joost fotografie ging studeren. Inmiddels heeft Jaap een indrukwekkend C.V. opgebouwd echter, zijn herinneringen en gedachten aan zijn geboortestad lonken en vormen een rijke bron om een nieuw fotoproject te realiseren. Eerder initieerde Scheeren een onderzoek in Slowakije, waarbij Slowaakse sprookjes het uitgangspunt vormden voor de verhalende en tegelijkertijd unieke manier van kijken van de kunstenaar. Hij was onder andere een van de deelnemende fotografen in de tentoonstelling *Extended Photography* die afgelopen najaar in Museum Het Valkhof te zien was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.