Rijkswaterstaat renoveert de oude brug over de Waal in de A50. Na het starten van versterkingswerkzaamheden in de koker, herstel van het stalen rijdek en vijzelen van de brug, is nu het moment gekomen de tuien van de brug te vervangen. De tuien worden 1 voor 1 vervangen: als eerste is de korte tui aan de zuidelijke pyloon aan de beurt, gevolgd door de korte tui aan de noordelijke kant, lang-noord en lang-zuid.

 

Uniek in Europa
Het vervangen van een tui start met het laten zakken van het zogenaamde zadel, een constructie bovenin de pyloon waaroverheen de tui loopt. Het zakken van het zadel gaat geleidelijk (duurt enkele dagen). De spanning wordt hierbij langzaam van de betreffende tui, die over het zadel heen loopt, afgehaald. Dit betekent een andere krachtenverdeling op de gehele burg. Gezien de omvang en het gewicht van de tuien, zal het zonder-spanning-zijn van de tuien niet duidelijk zichtbaar zijn.

 

Tui losmaken van het brugdek
Nadat de tui is losgemaakt van de twee bevestigingspunten in het brugdek, wordt de tui in zijn geheel verwijderd. Dan is er gedurende enkele weken sprake van een brug met drie tuien. Intussen worden dan aanpassingen aan het zadel bovenin de pyloon en de bevestigingspunten in het brugdek verricht. Vervolgens wordt de nieuwe tui aangebracht en op spanning gezet. Deze werkzaamheden zullen per tui naar verwachting circa 3 maanden in beslag nemen.

 

Renoveren zonder hinder
Het verkeer tussen de knooppunten Ewijk en Valburg maakt sinds mei vorig jaar gebruik van de nieuwe brug over de Waal met 2×3 rijstroken. Daardoor is de oude brug vrij van verkeer en kan deze, zonder hinder voor de weggebruiker, worden gerenoveerd.

Als de renovatie van de oude brug gereed is, kan het verkeer tussen de knooppunten Ewijk en Valburg gebruik maken van 2×4 rijstroken. Het verkeer van zuid naar noord rijdt dan over het oude gedeelte -dat nu gerenoveerd wordt- van de Tacitusbrug, verkeer van noord naar zuid rijdt dan over het nieuwe deel van de Tacitusbrug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.