Op 21 september geeft het VrijheidsmuseumWO2 in samenwerking met vele partners een Preview van 12.00 tot 17.30 uur in De Vasim. Met een afwisselend programma wordt 70 jaar Market Garden herdacht en vooruitgekeken naar de komst van het VrijheidsmuseumWO2. Het programma laat zien wat het u kunt verwachten als het museum in 2017 opent.

 

Programma Preview VrijheidsmuseumWO2

 • Trailer VrijheidsmuseumWO2: een indringende korte film neemt u mee door de ruimtes van het museum en laat je ervaren hoe het museum er van binnen uit komt te zien;
 • Uw idee voor het VrijheidsmuseumWO2: Geef uw idee voor het museum en ontvang een naoorlogse postkaart over de bevrijding. Deze ideeëncollectie draagt bij aan de invulling van het activiteitenprogramma van het museum.
 • Zo vrij als een parachute: Jong en oud vouwen samen parachutes en delen wat vrijheid voor hen betekent;
 • Flitslezingen: Internationale sprekers en historici van o.a. de Radboud Universiteit vertellen over antifascisme, oorlog en verzet, Marshallhulp, Poolse oorlogsbruiden, re-enactments en persoonlijke verhalen van operatie Market Garden uit de collectie van Cornelius Ryan, de auteur van het boek A bridge too far;
 • Wereld Express: Tieners leren wat vooroordelen zijn en hoe je vrede kunt maken. Dit doen ze tegen de achtergrond van de geschiedenis van Nederlands-Indië;
 • Luisterkei: Ontdek de persoonlijke verhalen van de Tweede Wereldoorlog langs de Liberation Route;
 • Oorlogsbeelden toegelicht door een explicateur: Bijzondere beelden van Market Garden en regionale oorlogsbeelden van particulieren, het Polygoon journaal, the National Archive Washington en het Imperial War Museum in Londen worden live toegelicht door een verteller.
 • Mini-tentoonstelling: 10 voorwerpen en hun verhaal uit de Tweede Wereldoorlog geflankeerd door hedendaagse equivalenten;
 • Museumwinkel: Hier vindt u allerlei Market Garden producten;
 • Bommen op burgers: Zie welke gevolgen de oorlog had voor de burgers van Nijmegen;
 • Pamfletten restaureren: Kinderen restaureren pamfletten zoals de archivaris dat doet.

Ga voor het actuele programma en tijden naar www.vrijheidsmuseumwo2.nl

 

Partners
Het VrijheidsmuseumWO2 is een netwerkmuseum dat haar activiteiten ontwikkelt in coproductie. Voor de totstandkoming van deze Preview is het museum een samenwerking aangegaan met de Cultuurspinnerij, Radboud Universiteit Nijmegen, Regionaal Archief Nijmegen, Lux, Nijmegen blijft in beeld, Museum het Valkhof, Huis van de Nijmeegse geschiedenis, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Liberation Route Europe en gemeente Nijmegen.

Nijmegen herdenkt en viert 70 jaar Market Garden
Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Nijmegen door de geallieerden werd bevrijd van de Duitse bezetters. In het weekend van 20 en 21 september herdenkt en viert Nijmegen 70 jaar Market Garden. De Preview van het VrijheidsmuseumWO2 is hiervan een onderdeel. Ga voor het volledige programma naar www.nijmegen.nl/marketgarden.
Over het VrijheidsmuseumWO2
Het VrijheidsmuseumWO2 heeft vrijheid als kernwaarde. Vanuit die kernwaarde vertelt het museum het hele verhaal van de Tweede Wereldoorlog, van aanloop, tot de bevrijding en erna. Daarbij worden steeds drie vragen gesteld: hoe ging de vrijheid verloren; hoe kwam de vrijheid terug; wat moeten we doen om de vrijheid te behouden? Tegelijkertijd wordt het oorlogsverleden geplaatst in de actualiteit. Dit komt tot uiting op de Boulevard van de Vrijheid: Een levendige plek met een groot aanbod van activiteiten op het gebied van vrijheid, vrede en democratie. Het museum verwacht in 2017 open te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.