Als onderdeel van een tweeluik over Operatie Market Garden maakt de NOS op zondagmiddag tussen 16.15 en 18.00 uur een live-uitzending vanuit Nijmegen. In de uitzending besteedt de NOS onder andere aandacht aan de heldhaftige Waalcrossing van Amerikaanse militairen van september 194. Deze wordt eerder die middag  nagespeeld door de Koninklijke Landmacht en militairen van de huidige 82nd Airborne Division, samen met drie crossers uit 1944. Daarnaast zijn er reportages en achtergronden over Market Garden en is er aandacht voor de herdenking in Oosterbeek.

Het naspelen van de Waalcrossing uit 1944 is een onderdeel van een groot publieksevenement dat zondag 21 september plaatsvindt  tussen 12.00 en 18.00 uur in de omgeving van de Vasim en de nieuwe stadsbrug De Oversteek. Vanaf 15.30 uur peddelen de militairen in drie shiftsnaar de overkant met aan boord enkele veteranen uit september 1944. Soundblasts en technische effecten zorgen voor een zeer realistische en spectaculaire nabootsing. Tribunekaarten zijn vanaf 12.00 uur gratis af te halen bij het infopunt voor de Vasim, zolang de voorraad strekt.

Binnenin De Vasim is tussen 12.00 en 17.30 uur een Preview te zien van het Vrijheidsmuseum WO2. Een korte film neemt de bezoeker mee door het toekomstige museum, er zijn lezingen, historische films, tentoonstellingen en worden workshops gehouden. Op het parkeerterrein bij De Vasim zijn meer dan 150 militaire voertuigen uit heel Europa van vroeger en nu te bewonderen. De eigenaren van de voertuigen vertellen enthousiast over hun passie.  Onder de bogen van stadsbrug De Oversteek, kunnen bezoekers vanaf 12.00 uur genieten van De Revue. In een aantal zeecontainers bieden Nijmeegse culturele instellingen een gevarieerd programma aan rondom de thema’s oorlog en vrijheid.De Revue wordt afgesloten met een spectaculaire act van het Vlaamse Theater Tol.

Op zaterdag 20 september 11.00 uur vindt de officiële herdenking plaats van de Waalcrossing bij het monument op de Oosterhoutsedijk. Publiek is hierbij van harte welkom bij de herdenking. De Oosterhoutsedijk is niet bereikbaar met de auto. Er wordt wel een fietsparkeerplaats aangelegd en ook te voet is de dijk ook goed bereikbaar.

Meer informatie over het programma is te vinden op www.nijmegen.nl/marketgarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.