LUX laat meer zien in het nieuwe seizoen. Met een gevarieerd aanbod van films, specials, debatten en podiumkunsten biedt LUX nieuw perspectief. Vol energie, nieuwsgierigheid en denkkracht verhouden de makers zich tot de actualiteit. Het publiek uitdagen, beroeren en anders naar de wereld laten kijken. Dat is wat LUX wil bereiken. Dat doen we niet alleen, maar in samenwerking met partners die midden in de maatschappij staan.

Samenwerking
Dit seizoen werkt LUX samen met partners, zowel in Nijmegen als daarbuiten. Zo wordt met de Radboud Universiteit Nijmegen en het Soeterbeeck programma vrijdag 12 september de Nacht van de Dictatuur georganiseerd. Een multimediaal programma waarin men op andere manieren naar dictators gaat kijken. Samen met de Balie Amsterdam worden dit jaar weer lezingen gegeven door mensenrechtenactivisten over vrijheid en wat dat betekend voor mensen. Ook de actualiteit dichter bij huis verdiend aandacht. Zo organiseren LUX en de Driestroom een serie bijeenkomsten over de nieuwe participatiewet en wat dat gaat betekenen voor mensen in de bijstand, het bedrijfsleven en bestuurders.

Ook op cultureel gebied wordt er samengewerkt met partners in Nijmegen. Denk daarbij aan het programmeren van concerten samen met Doornroosje en JIN. Het versterken van de positie van dansvoorstellingen, een van de kwetsbaardere podiumkunsten, samen met de Stadsschouwburg Nijmegen. En binnen het platform Nijmegen Cultuurstad werkt LUX ook samen met de andere culturele instellingen van Nijmegen. Daarnaast wordt dit seizoen weer de samenwerking gezocht partners buiten Nijmegen, zo wordt er aan het eind van de zomer samen met EYE Amsterdam een retrospectief van Alfred Hitchcock vertoond. En in de herfstvakantie (18 t/m 26 oktober) organiseert LUX samen met Cinekid 9 dagen lang hèt film en nieuwe media festival voor kinderen.
Kortom, er staat weer een spannend cultureel seizoen voor de deur!

Start culturele seizoen in LUX – uitgelicht programma
VR 12/09/14 Debat: Nacht van de Dictatuur
Leer hoe je als dictator jezelf verrijkt. Hoor hoe het is om te leven in een dictatuur. Test je kennis over dictaturen. En kijk naar de verbeelding van dictators in films. Filosofen, wetenschappers en ervaringsdeskundigen geven in gesprek, lezing en film een beeld van de dictatuur.

ZO 14/09/14 Muziek: Branko Galoić & Skakavac Orkestra – De Ontmoeting #1
Meeslepende en uitbundige Balkanmuziek, vermengd met latin, mediterrane en jazzinvloeden, in een intiem concert. Het eerste concert in de nieuwe serie De Ontmoeting. Een serie kleine concerten in een breed muzikaal pallet.

MA 15/09/14 Debat: De Alternatieve Troonrede – Paul Scheffer
DO 18/09/14 – WO 24/09/14 LUX viert film met de Nationale Filmdagen!
DO 18/09/14 Muziek & Cabaret: Bende van Beuving – Klap van de Korenmolen
Bende van Beuving

ZA 20/09/14 Lezing: Hans Aarsman – Zelf Weten
ZO 21/09/14 Special: Vikings from the British Museum
Vikings of the British Museum

MA 22/09/14 Debat: Social Innovation Meet-Up – De tegenprestatie
DO 25/09/14 Dans: Jelena Kostić – A Mood For Deep Longing