Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen ontving deze week voor het zesde  achtereen-volgende jaar het bekende roze lintje van Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). Het roze lintje staat symbool voor de patiëntgerichte borstkankerzorg. Jaarlijks worden de criteria aangescherpt om aan de strenge kwaliteitsnormen voor borstkankerzorg te voldoen. Alleen ziekenhuizen die aan deze criteria voldoen, ontvangen het roze lintje. CWZ voldoet ook dit jaar aan alle gestelde criteria.

De criteria zijn aangescherpt ten opzichte van 2013. In totaal gelden 15 criteria, waarvan 5 verplicht. Ziekenhuizen die ook voldoen aan minimaal 7 van de overige 10 criteria ontvangen het roze lintje.  Bij de beoordeling van het lintje is gekeken naar ziekenhuisinformatie én zijn patiënten gevraagd naar hun ervaringen.


CWZ: 100% score
Met jaarlijks ongeveer 300 borstkankerpatiënten behoort de mammapolikliniek van het CWZ tot één van de grootste van Oost-Nederland. Op de mammapoli werken verschillende zorgverleners nauw samen. Het mammateam heeft ervoor gezorgd dat het CWZ aan alle criteria voldoet. ‘We zijn bijzonder trots op dit resultaat!’, aldus verpleegkundig specialist mammacare Rebecca Berry. ‘Ons mammateam is erop gericht om altijd de hoogste kwaliteit van zorg te leveren. Zo is de oncologisch-plastisch chirurg vast lid van het mammateam geworden en krijgen patiënten bij wie het medisch mogelijk is, een borstreconstructie aangeboden. Patiënten hebben een vast aanspreekpunt, die het gehele zorgproces begeleidt en bewaakt en regelmatig overlegt met alle betrokken zorgverleners, zodat we snel schakelen. En nu blijkt, met positief resultaat op alle criteria!’. Ondanks de 100% score, blijft het CWZ mammateam alert om waar mogelijk de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren.

 

‘Betere mondelinge informatie’
De resultaten uit de Borstkankermonitor laten een belangrijk verbeterpunt zien: patiënten moeten betere mondelinge informatie ontvangen over (late) gevolgen van behandelingen. Denk hierbij aan gevolgen voor werk en inkomen, een eventuele kinderwens, vervroegd in de overgang komen en veranderde seksualiteit. Een kwart van de ziekenhuizen voldoet momenteel niet aan dit criterium. ‘Dat is een terecht aandachtspunt. Het is belangrijk dat wij patiënten zo goed mogelijk informeren en begeleiden tijdens en ná hun behandeling,’ licht Berry toe. ‘Borstkanker is en blijft een ingrijpende ziekte, en daar zijn wij ons van bewust in het contact met onze patiënten. Hoe ga je met onzekerheden om, ook in de toekomst? Ook hierbij ondersteunen wij onze patiënten en stemmen daar de behandeling en psychosociale nazorg op af in een plan op maat’

 

De criteria voor het roze lintje
De Borstkankervereniging stelde met input van ervaringsdeskundigen en verschillende experts uit de medische sector een lijst samen met 15 criteria voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Dat leidt tot de ‘Monitor Borstkankerzorg’ die patiënten op internet kunnen raadplegen. Dit jaar ontvingen 77 Nederlandse ziekenhuizen ontvingen het roze lintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.