Vanaf deze week is een schat aan informatie over de geschiedenis van Nijmegen in de periode 1940-1945 online te bekijken.  De Atlas WO2 maakt 70 jaar na dato de impact van de oorlogsgebeurtenissen en de frontstadperiode inzichtelijk door onder andere gebeurtenissen, slachtoffers en oorlogsschade te presenteren op een kaart. De Atlas is ontwikkeld door het Regionaal Archief Nijmegen en de werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen, De atlas is te bekijken op kaart.nijmegen.nl/wo2

De bevrijding van Nijmegen in september 1944 betekende niet het einde van de oorlogsverschrikkingen. Het daarop volgende half jaar was Nijmegen frontstad. Dagelijks vielen er bommen en granaten op de stad waarbij veel (burger)slachtoffers vielen.  Via verschillende kaarten is nu een schat aan informatie te vinden over Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door kaarten en luchtfoto’s van voor en na de oorlog over elkaar te leggen is bijvoorbeeld de grote materiële oorlogsschade  te zien. Gebeurtenissen waarbij mensen zijn omgekomen of het woonadres van oorlogsdoden zijn andere ingangen om de gegevens (afkomstig van de website www.oorlogsdodennijmegen.nl) te doorzoeken.

De komende jaren zal de atlas uitgebreid worden met nieuwe thema’s, zodat aan de hand van de kaarten een steeds vollediger beeld van de geschiedenis van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog verkregen kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.