Nijmegen – Een dag na de afsluiting van de herdenking Operatie Market Garden in Nijmegen zijn 120 oorlogsfoto’s uit 1944 in Nijmegen geschonken aan het Regionaal Archief Nijmegen. Anna Huybers, inmiddels 90 jaar oud, werkte ten tijde van de oorlog als freelance fotografe. Zij maakte veel foto’s van de bevrijdingsactie van de Geallieerden in Nijmegen, deze foto’s zijn allemaal bewaard gebleven.

De Nijmeegse fotografe ontmoette destijds een Britse militair, waarmee ze later zou trouwen. De zoon die uit dit huwelijk voortkwam, nam deze zomer contact op met het Regionaal Archief Nijmegen, met de mededeling dat de 90-jarige Anna Huybers haar foto’s beschikbaar wilde stellen aan het Archief. Ze portretteerde onder andere Geallieerde soldaten, maar heeft nog veel meer foto’s van de oorlog bewaard. De portretten die ze maakte van Geallieerde soldaten, konden door deze bevrijders naar het thuisfront worden gestuurd, om de families en vrienden thuis gerust te stellen. Huybers maakte onder andere foto’s van Geallieerde soldaten die waren gestationeerd aan de Havenweg in Nijmegen. Hier is het verhaal te lezen.

De collectie van Anna Huybers, freelance fotografe in september 1944, is hier te zien: studiezaal.nijmegen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.