Vanaf donderdag 14 augustus
Filmpremière
Jimmy’s Hall – Ken Loach
Jimmy’s Hall vertelt het waargebeurde verhaal van de Ierse activist Jimmy Gralton die in de jaren ‘30 voor de vrijheid van meningsuiting streed. Jimmy Gralton bouwde op het Ierse platteland een cultuurhuis waar mensen samen komen om te leren, te debatteren, te lezen en te dromen…maar vooral om te dansen en plezier te hebben. Tot afschuw van de katholieke kerk.
Jimmy’s Hall zal de laatste speelfilm zijn van regisseur Ken Loach. Loach heeft zijn loopbaan in dienst gesteld van politiek en sociaal-maatschappelijk onrecht en de publieke verontwaardiging daarover. Als geen ander kan hij de schrijnende gevolgen van falend overheidsbeleid voor mensen aan de onderkant van de maatschappij laten zien. Zijn films zijn een reactie op wat hij om zicht heen ziet gebeuren. Maar het zijn geen zielige films. Het leven wordt op onsentimentele wijze en met veel humor verbeeldt. Jimmy’s Hall is daar zeker geen uitzondering op.

LUX Mariënburg, regulier tarief


Vanaf donderdag 14 augustus

Filmpremière
Sacro GRA – Gianfranco Rosi
De GRA (Grande Raccordo Anulare) is de ringweg van Rome waar regisseur Gianfranco Rosi gedurende twee jaar onzichtbare werelden en mogelijke toekomstbeelden, die zich in dit gebied van constante onrust herbergen, heeft vastgelegd. Een rivier van auto’s stroomt gestaag langs grazende schapen. De laatste palingvisser van de Tiber doet gelaten zijn werk. Een ambulancebroeder doorkruist het nachtelijk verkeer op weg naar hartinfarcten en ongelukken. Een verarmde edelman rookt een sigaar in bad. Op een parkeerplaats wachten oude Romeinse hoeren op klanten. En terwijl de bewoners van een sociale woningbouwflat zich verwonderen over hun uitzicht, gaat een bomendokter de strijd aan met een vraatzuchtig kevertje. Het zijn stilstaande levens aan de rand van een voortrazende maatschappij.
Regisseur Gianfranco Rosi heeft met deze film een boek over reizen gemaakt waarin Rome en haar inwoners een proces doormaken van verwarring en verlangens die samenkomen in een stad. Om dit project te voltooien heeft hij twee jaar lang in een minicaravan geleefd langs de grote rondweg van Rome.
Sacro GRA werd, als eerste documentaire ooit, bekroond met de Gouden Leeuw voor Beste Film op het Filmfestival Venetië.

LUX Mariënburg, regulier tarief


Vanaf donderdag 14 augustus

Filmpremière
SAGRADA – El misteri de la creació – Stefan Haupt
De Sagrada Familia in Barcelona is een uniek bouwproject gestart door de controversiële architect Antoni Gaudi. Het is een project waar al sinds 1882 aan gewerkt wordt. Het heeft dan ook een geschiedenis van veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Dit was voor regisseur Stefan Haupt het startpunt voor het maken van de film Sagrada – el misteri de la creació.

LUX Mariënburg, regulier tarief


Vanaf donderdag 14 augustus

Filmpremière
LUX Junior: Oorlogsgeheimen – Dennis Bots
Zomer 1943. Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijk. De omgeving van hun Zuid-Limburgse dorp kent geen geheimen voor de vrienden. Van de boerderij van Lambert’s vader, die ook de burgemeester van het dorp is, tot de spannende grotten in de buurt – het is hun wereld. Maar de oorlog gaat ook aan hun idyllische dorp niet voorbij. Tuurs ouders gaan bij het verzet en ook zijn grote broer doet geheimzinnig. Lambert’s familie is lid van de NSB en kiest juist voor de Duitsers. Dan komt plots Maartje, een meisje uit het westen, bij hen in de klas. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.
Regisseur Dennis Bots heeft met Oorlogsgeheimen zijn zesde bioscoopfilm in tien jaar tijd voltooid. Een fikse prestatie voor de in Zambia geboren maar in Noord-Brabant getogen cineast, maar het is slechts een deel van het verhaal. Zijn televisie-oeuvre is namelijk enorm. Als pas afgestudeerd regisseur schoot Bots afleveringen van praktisch elke bekende Nederlandse dramaserie, van GTST tot Westenwind, van Rozengeur & Wodka Lime tot Spoorloos verdwenen. Ook voltooide hij een aantal televisiefilms.

Oorlogsgeheimen is een verfilming van het gelijknamige boek van de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens.

LUX Mariënburg, regulier tarief, € 2,00 korting op vertoon van een geldige bibliotheekpas


Vanaf donderdag 14 augustus

Filmpremière
LUX Junior: Kleine Anna & lange oom – Lasse Persson, Alicja Jaworski Björk & Per Åhlin
Zes verhaaltjes over de avonturen die Anna, twee turven hoog, samen met lange oom beleeft. Ze willen graag iedereen helpen, bouwen een boomhut, vermaken zich met rommel, bakken een taart, gaan vissen en als er een dik pak sneeuw ligt, daagt kleine Anna lange oom uit om samen een skitocht te ondernemen. Herkenbare en speelse avonturen voor de jongste kijkers.
Kleine Anna & lange oom is een verfilming van het werk van het echtpaar Inger Erikson Sandberg en Lasse Sandberg. In een periode van 10 jaar hebben ze 30 gezamenlijke boeken geschreven, 23 animatiefilmpjes voor TV gemaakt (o.a. in 1969 Lilla Anna) en 2 theatervoorstellingen gemaakt. In 1962 werden vijf interactieve prentenboeken voor 0-3 jarigen gepubliceerd over het peutertje ‘Anna’. In 1964 werd het eerste Lilla Anna boekje in de VS uitgebracht. Europa volgde ’n jaar later. In Nederland werden de boekjes uitgebracht onder de namen Truusje en de toverhoed, Truusje en het vliegtuig en Wat Truusje allemaal ziet.
LUX Mariënburg, regulier tarief, € 2,00 korting op vertoon van een geldige bibliotheekpas


Donderdag 14 augustus t/m maandag 18 augustus

Special
Gay & Lesbian Summer Festival: Gerontophilia
Zoals ieder jaar organiseert filmdistributeur Cinemien in de zomer het succesvolle Gay & Lesbian Summer Festival! Van 24 juli tot en met 19 augustus vertonen we de mooiste internationale gay en lesbian films. Deze laatste week van het festival vertonen we Gerontophilia.
De knappe 18-jarige Lake werkt als badmeester en heeft een vriendinnetje. De laatste tijd merkt hij dat hij zich eigenlijk nogal voelt aangetrokken tot oudere mannen in het zwembad. Als Lake in de zomer een baantje in een verzorgingstehuis krijgt, ontmoet hij Mr. Peabody en is hij op slag verliefd. Als hij merkt dat Mr. Peabody wordt gedrogeerd, helpt hij hem te ontsnappen: de start van een verrassende en romantische roadtrip. Gerontophilia is een oprechte en humorvolle romantische komedie van Bruce la Bruce (Skin Flick, No Skin of my Ass).
LUX Mariënburg, do,za,ma: 19.30 uur, zo: 17.00 uur; regulier tarief


Vrijdag 15 augustus t/m dinsdag 19 augustus

Special
Gay & Lesbian Summer Festival: Zwei Mütter
Zoals ieder jaar organiseert filmdistributeur Cinemien in de zomer het succesvolle Gay & Lesbian Summer Festival! Van 24 juli tot en met 19 augustus vertonen we de mooiste internationale gay en lesbian films. Deze laatste week van het festival vertonen we Zwei Mütter.
​Katja (43) en Isabelle (37) zijn een gelukkig liefdespaar, alleen begint er de laatste tijd wat te knagen. Ze willen graag nog een eigen kindje hebben en besluiten dat Isabella zich laat bevruchten. Ze gaan op zoek naar een spermadonor want ze willen er geen vader bij. Al snel blijkt dat de meeste spermabanken en vruchtbaarheidsklinieken geen behandeling toestaan voor lesbische paren. Als ze toch een arts vinden begint een lange en kostbare tocht naar een succesvolle bevruchting. Na maanden van behandelingen wil Katja opgeven, maar dan komt Isabelle met een laatste optie. Via een handelaar in inseminatie instrumenten voor thuis komen ze in aanraking met een wereld waarin mannen hun sperma openlijk doneren en zelfs te koop aanbieden. Isabelle ziet dit als een laatste strohalm en is zo geobsedeerd door haar kinderwens dat hun relatie zwaar onder druk komt te staan…
LUX Mariënburg; vr,zo,di: 19.30 uur, za: 17.00 uur; regulier tarief


Openingstijden Kassa LUX Mariënburg

Ma / vr – 14.00 tot 22.15 uur
Zaterdag – 13.00 tot 22.15 uur
Zondag – 11.00 tot 22.15 uur
Tel. 0900 5894636

Openingstijden Kassa LUX Oranjesingel
Ma / za – 16.30 uur tot 15 minuten na aanvang laatste voorstelling
Zo – 11.30 uur tot 15 minuten na aanvang laatste voorstelling
Tel. 0900 5894636

Openingstijden café-restaurant LUX
Zondag tot en met donderdag van 11.00 tot 01.00 uur.
Vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 02.00 uur.
De keuken is dagelijks geopend van 11.30 – 16.00 uur (lunch) en vanaf 17.30 uur (diner)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.