Veel activiteiten ter nagedachtenis aan militaire operatie

Ze kwamen zeventig jaar geleden uit de lucht en over land. De tienduizenden geallieerde soldaten om wie het hier gaat, hadden maar één doel: Nederland bevrijden en doorstoten naar het Ruhrgebied om de Duitse oorlogsindustrie te verwoesten. Operation Market Garden, zoals de militaire operatie werd genoemd die op 17 september 1944 begon, slaagde echter maar gedeeltelijk. Na een kleine tien dagen strijd werd de balans opgemaakt. Delen van Brabant en Gelderland waren bevrijd, maar het bevrijden van Arnhem en het gebied daarboven bleek de inmiddels beroemde ‘Brug te ver’.

De strijd van destijds wordt dit jaar op grootse wijze herdacht én gevierd. Langs de volledige route van de militairen door Brabant en Gelderland vinden in september activiteiten plaats ter nagedachtenis aan Operation Market Garden. Zo is er bijvoorbeeld de colonne met historische militaire voertuigen die als een lint van tien kilometer lang door onder meer Eindhoven en Groesbeek trekt om te eindigen in Nijmegen. Op de John Frostbrug in Arnhem treden bekende artiesten op tijdens een groots spektakel. Bij Veghel strijken honderden mensen neer die ruim een week lang een ‘basecamp’ uit de Tweede Wereldoorlog naspelen. En op de Ginkelse Heide bij Ede landen bijna 1.500 parachutisten.

Maar dit zijn slechts enkele voorbeelden van activiteiten. Een volledig overzicht is te vinden op een speciale website, www.marketgarden70.nl. Deze is op verzoek van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) ingericht door de Stichting Liberation Route Europe. Middels een overkoepelend ‘MarketGarden70’-logo voert zij actief campagne om het brede publiek kennis te laten maken met de vele activiteiten in Gelderland en Brabant. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat is een van de boodschappen die we willen uitdragen”, zegt stichting-voorzitter Victoria van Krieken. “Operation Market Garden is weliswaar deels succesvol geweest, maar heeft tegelijkertijd voor veel slachtoffers gezorgd. Daarom vieren we niet alleen in september, maar staan we ook stil bij het leed van destijds.”

Wie wil weten wat er allemaal speelt in zijn of haar omgeving, vindt op www.marketgarden70.nl een uitgebreide evenementenkalender. Deze laat in twee talen zien wat er wanneer en waar is te doen. De komende weken voert het ‘MarketGarden70’-team actief campagne om de website en het logo onder de aandacht te brengen van het brede publiek. Van Krieken: “Wij hopen dat iedereen in Nederland beseft wat zich zeventig jaar geleden heeft afgespeeld in de regio. Wij willen de verhalen van toen ook nu blijven vertellen.”

FOTO: Het promotieteam van ‘MarketGarden70’ is er klaar voor om het grote publiek te wijzen op alle activiteiten in de maand september. | Fotocredit: ‘Stichting Liberation Route Europe”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.