29 augustus: aftrap COEN, de Smeltkroes Nijmegen 15.15 – 18.00 uur

Kunstenaars en creatieven kunnen voor ondersteuning van de zakelijke facetten van hun beroep vanaf nu bij COEN, platform voor cultuur een ondernemerschap Nijmegen, terecht. Vanaf september staan trainers en coaches klaar om het ondernemersinstinct van deze groep naar een hoger niveau te tillen. Op 29 augustus vindt de aftrap van COEN plaats bij de Smeltkroes (Honigcomplex) Nijmegen.

Na iets meer dan een jaar onderzoek en enkele pilottrajecten, zijn ze er meer dan klaar voor. Gedreven door een sterk veranderend cultureel klimaat sloegen in 2013 de HAN cultuurbalie, Smeerolie en Koen van Vliet Advies hun handen ineen voor de oprichting van het platform. Vanuit hun werkzaamheden merkten ze dat kunstenaars en ondernemers in de culturele sector steeds vaker tegen verschillende onderdelen van ondernemen aanliepen. Niet alleen de terugnemende financiering van projecten door zowel de overheid, bedrijven en fondsen maakte overleven in het huidige klimaat bijzonder lastig, ook werd de concurrentie van andere sectoren steeds groter.

Ondernemerscapaciteiten verbeteren
Ondanks de aanwezigheid van diverse financieringsvormen als projectfinanciering en crowdfunding, bleken ondernemers in de sector het behoorlijk moeilijk te hebben. Ondernemen gaat immers niet alleen over geld verdienen. Acquisitie, zakelijk inzicht en marketing is deels te leren. Koen van Vliet, mede-oprichter en projectleider van COEN: “We zagen dat het in deze sector vaak ook gaat om het ontbreken van inzicht in eigen ondernemerskwaliteiten. In de trainingen en coachingstrajecten van COEN staat daarom het samen uitzoeken van de zwakke en sterke punten van de deelnemers op deze kwaliteiten centraal. Werken vanuit je eigen kracht en het benadrukken van je authenticiteit komen dan vanzelf naar boven. Verkopen ‘vanuit je hart’ gaat namelijk veel gemakkelijker en natuurlijker. Zo wordt bij het ‘nieuwe werken’ creativiteit en flexibiliteit steeds belangrijker, iets wat mensen werkzaam in deze sector juist heel erg goed kunnen. Bovenal willen we kunstenaars in laten zien dat ondernemen in deze tijd dé manier is om van je kunst je werk te kunnen (blijven) maken.”

Coaching, workshops, trainingen
Het eerste deel van de trainingen en workshops van COEN is al bekend en gaat in september van start. Het gaat hierbij om onder andere trajecten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, projectfinanciering, opdrachten binnenhalen en marketing. Koen: “De trainingen worden verzorgd door ervaren trainers die hun sporen in het culturele veld al hebben verdiend. Zij weten dus waar de deelnemers in het werkveld tegenaan kunnen lopen.”

‘COEN ontmoet’ bijeenkomsten
Naast het kennisaanbod wil COEN ruimte bieden voor het opbouwen van een netwerk, het aangaan van duurzame samenwerkingsverbanden en opzetten van innovatieve projecten. Hiervoor organiseren ze een paar keer per jaar zogenaamde ‘COEN ontmoet’ bijeenkomsten. Tijdens deze informele bijeenkomsten staan inspirerende verhalen van collega-ondernemers, open portfolio besprekingen of een demonstratie van de laatste 3d-printer op het programma. Koen: “We nodigen voor deze avonden ook andere organisaties uit om te laten zien wat ze doen en waar voor ondernemers kansen liggen. Denk aan Cultuur-Ondernemen (Amsterdam), de Radboud Universiteit of Stichting Doen. Locatie: wisselende culturele locaties in Nijmegen. De eerste bijeenkomst is meteen ook de aftrap van COEN en vindt op vrijdag 29 augustus plaats. Locatie: De Smeltkroes Honigcomplex. Iedereen is welkom, maar aanmelden -via: www.coen-cultuur.nl- is wel verplicht!”.

Meer informatie over COEN? www.coen-cultuur.nl en op facebook en twitter (Coencultuur).

Programma Aftrap COEN 29 augustus

Datum:         Vrijdag 29 augustus
Tijd:              15:15 – 18:00 uur
Locatie:        Honigcomplex, Smeltkroes. Waalbanddijk 20-22
Deelname:   GRATIS, maar aanmelding is verplicht!
Aanmelden:  www.coen-cultuur.nl/nieuws/coentraptaf/

15:15 uur:     Inloop
15:30 uur:     Opening door:
-Helen van Basten, voorzitter bestuur COEN
-Bert Velthuis, wethouder Cultuur gemeente Nijmegen
15:45 uur:     Aftrap en inspiratie – waarom zou ik willen veranderen, wat is     ondernemerschap in de culturele sector?                      Dagvoorzitter Miel Verstappen
16:00 uur:     Korte inspiratie(deel)sessies
>COEN ‘onderneemt’ – Cultureel ondernemer Elly Snip van De Verspiegeling
>COEN ‘verkoopt’ – Introductie ‘Verkopen vanuit je hart’ – Carola Rodrigues
>COEN ‘brandt’ – Introductie ‘Wat maakt jou uniek’ – Gastspreker
16:40 uur:     Te gast bij de Smeltkroes – De Smeltkroes stelt zich voor. Door: Bas de    Vries
16:50 uur:     Afsluiter door KOEN van Vliet, projectleider COEN
17:00 uur:     Borrel op het Zomerkwartier.
18:00 uur:     Einde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.