29, 30 en 31 augustus: Middeleeuws schaken prominent tijdens Van Limburg festival

Het Gebroeders Van Limburg Festival – dit jaar in het weekeinde van 29, 30 en 31 augustus- laat een breed publiek wederom kennismaken met de middeleeuwen en het werk van de gelijknamige wereldkunstenaars. En dit jaar is het FEEST! Alle reden om nog eens extra uit te pakken met nieuwe, verrassende onderdelen. Tevens herdenkt Nijmegen de 1400ste sterfdag van Karel de Grote, die het schaakspel in West-Europa introduceerde. Schaak en Vader van Europa staan dan ook prominent op het programma.

Voor de schaakliefhebbers is er van alles te beleven en dat geldt voor alle bezoekers van het sprankelende evenement. Grote namen komen naar de oude keizersstad. Wie gaat het simultaan opnemen in het middeleeuws schaken tegen Ex Nijmeegse grootmeester (GM) Friso Nijboer en Hans Klip.
Ook zijn er twee dagen lang in Museum Het Valkhof een schaakplein en vrije plekken om schaak te spelen. In Museum De Stratemakers is een deel over de expo over Karel de Grote gewijd aan het schaken.

Betoverend
Spectaculair wordt het levend schaak met een hoofdrol voor Karel de Grote. En er zijn lezingen over het schaken en Karel zelf. Onder meer over zijn troon & prestige en zijn presentatie en p.r. Verdere hoogtepunten zijn de traditionele imposante optocht van ruim 700 re-enactors op zondag, de vele bijzondere lezingen over onder meer magie, de bloedstollende toernooien, de levendige Middeleeuwse Jaarmarkt en de dagelijkse veelkleurige evenementen voor jong en oud. Breng ook een bezoek aan de levendige kampementen en laat uw zintuigen betoveren.

Op het grootste middeleeuwse festival van Nederland komen de wonderschone miniatuurschilderingen van de gebroeders Herman, Paul en Johan van Limburg (ca. 1380 – 1416) tot leven. Vele groepen laten de middeleeuwen in het Valkhofkwartier herleven
(Entree tot het festival is € 5,00 pp. vanaf 6 jaar) Meer info www.gebroedersvanlimburg.nl

Middeleeuws schaken
Schaken is een Middeleeuws spel dat door Karel de Grote bekendheid heeft gekregen in de wereld van adel, kasten en krijgsheren.

Zie over hem de Nijmeegse site: www.kareldegrotenijmegen.nl
Al snel was het een populaire, maar ook serieuze denksport. Beoefenaars kraakten hun hersens in het elkaar bestrijden om eer, strategie en tactiek. De koning werd vaak uitgebeeld als Keizer Karel de Grote met zijn gevolg. In de westerse oervorm had het schaakspel nog andere regels. Zoals zonder eerste twee-zet pionnen, rokade en en-passant. Deze speelmanier met eigen regels en voorwaarden gaan we ook inzetten tijdens het evenement.

Zaterdag 30 augustus
Zaterdag en zondag kan er vrij geschaakt worden met de middeleeuwse (of moderne) schaakregels. Op die dagen wordt er ook een Levend Schaakspel gevormd op de Middeleeuwse Jaarmarkt op het Kelfkensbos. Een spectaculair gebeuren met middeleeuwse figuranten en Keizer Karel de Grote zelf als hoogste inzet.
Er worden verschillende stellingen gedemonstreerd. Daarvoor geeft Leo Hovestad op zaterdag een analyse van de rol van Karel de Grote in het Middeleeuwse schaakspel in Museum Het Valkhof.

Zondagmiddag 31 augustus
Na de grote Blijde Incomste (start circa 13.00 uur) met Middeleeuwers door de binnenstad, begint vanaf 14.00 uur, in Museum Het Valkhof, een unieke Schaaksimultaan volgens de Middeleeuwse schaakregels met de Grootmeesters (GM) Friso Nijboer en (IM) Hans Klip. Beide hebben een sterke band met Nijmegen, hebben er gestudeerd of wonen er. Iedereen kan aanschuiven. Wel verdient het aanbeveling om vooraf aan te melden via de speciale site: www.gebroedersvanlimburg.nl/limburgfestival mail: j.leijten@gebroedersvanlimburg.nl
De komende jaren zal het schaken binnen het Gebroeders van Limburg Festival (altijd het laatste weekend van augustus) verder worden uitgebreid. Inmiddels zijn er legio nieuwe schaak gerelateerde items en objecten onder de aandacht van de werkgroep o.l.v. Marko van Eekelen en projectleiders Melchior de Grood (ACTA! Levende geschiedenis) en Joris Leijten (Joleijt Educatief historisch advies) gekomen.

Ga voor meer informatie over festival naar www.gebroedersvanlimburg.nl/limburgfestival/

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.