De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas De Groene Hevels te Beuningen dat ze mogelijk last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. De provincie geeft deze waarschuwing, omdat er een reeks van klachten over zwemmersjeuk is ontvangen.

Zwemmersjeuk kan – aangezien het parasieten van watervogels betreft – in elk water voorkomen. De aanwezigheid van zwemmersjeuk kan helaas niet goed worden gemeten, dat maakt het moeilijk te voorspellen waar en wanneer het zich zal voordoen.

De huidklachten die bij zwemmersjeuk worden genoemd, worden veroorzaakt door de afweerreactie van het menselijk lichaam op de parasietjes. Allergie speelt hierbij een belangrijke rol, vandaar dat de ene persoon er veel meer last van kan hebben dan de andere. Door herhaalde blootstelling kan de allergie verder toenemen. De klachten verdwijnen uiteindelijk geheel.

 

De aanwezigheid van parasieten in zwemwater is een natuurlijk verschijnsel. Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie vanwege de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet, omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct te douchen, af te drogen en droge kleding aan te trekken.

 

Informatie

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op:

–         www.zwemwater.nl

–         de teletekstpagina’s van Omroep Gelderland (pagina 390 en verder)

–         NOS teletekst pagina 725

 

Provincieloket

Mensen die een klacht of vraag over het zwemwater hebben, kunnen op werkdagen van 8:30 tot 16:30 uur bellen met het Provincieloket, tel. (026) 359 99 99.

Mailen kan naar provincieloket@gelderland.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.