Nederlandse Landgeiten bij Fort Pannerden.

Na jaren voorbereiding en overleg is het er eindelijk van gekomen, geiten bij Fort Pannerden in Doornenburg. De vrijwilligers konden voor tweeënhalf jaar niet vermoeden dat het zo moeilijk zou worden om geld te kunnen besparen op het zeer arbeidsintensieve maaiwerk bij het fort. Het begon als een geintje om geiten het maaiwerk te laten doen. Het werd een ware veldslag om de beschermde plantjes van de rode lijst die bij het fort groeien. Op enkele Nederlandse forten wordt de begrazing ook door geiten gedaan. Uiteindelijk kregen de fortvrienden toch toestemming. De voorzitter van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten was enthousiast over het project en hij stelde graag een koppel van 6 geiten ter beschikking voor begrazing in de droge gracht.

Maar de geiten moesten eerst tweemaal tegen Q-koorts worden ingeënt en administratief moest er heel veel geregeld worden. Ook moesten de vrijwilligers voorzieningen treffen voor deze geiten in de gracht. Er kwam een hekje bij de trap, een geitenhok werd getimmerd en een ruif met water- en voerbakken werden geplaatst. Op zondagavond 15 juni 2014 kwamen de geiten eindelijk aan bij het fort. Al meteen gingen de eerste geiten de gracht verkennen. En voordat de laatste twee geiten in de gracht waren, hadden de eerste vier geiten hun nieuwe domein al verkend en al een rondje om het fort gemaakt. Voorlopig blijven deze geiten een half jaar bij het fort als pilot. Deze geiten behoren tot de Nederlandse Landgeit.

De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL).

Deze kudde Nederlandse Landgeiten draagt bij aan het instandhouding van het oorspronkelijke ras en een waardevol cultuur- historisch erfgoed. Daardoor passen Fort Pannerden en deze Nederlandse Landgeiten zeer goed bij elkaar. Tijdens de openstellingen van het fort zijn deze prachtige geiten te bewonderen. Meer informatie: www.fortpannerden.eu en www.landgeit.nl.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.