In augustus en september zijn er op zes plaatsen rondom de Waal diverse activiteiten te beleven en tentoonstellingen te bezichtigen in het kader van Lekko! Schippers in zicht.
Binnenvaartschippers vertellen over het leven op een schip, en over hun vak van vroeger tot nu. Er zijn filmvertoningen over o.a. het leven in een schippersinternaat en over het harde, maar boeiende werk in de binnenvaart, diverse activiteiten voor kinderen en muziek.

De tentoonstellingen in Beuningen, Waalhaven Nijmegen, Lindenberg-/Museumhaven Nijmegen en Tolkamer zijn op 16, 17 en 23, 24 augustus 2014
– Beuningen haalt de oude geschiedenis van de parlevinkers weer boven water. De varende supermarkten die langszij kwamen om de eettafel aan boord te vullen
– De Nijmeegse Waalhaven. Aan boord van het ontmoetingsschip van het KSCC, de boot van de aalmoezenier, toont de moderne scheepvaart zich in haar facetten. Navigatie, elektronica, maquettes, afbeeldingen hoe een modern schip er in doorsnee uitziet. Waarschijnlijk laat het opleidingsschip Maxima ook haar anker in de Waalhaven vallen.
– De Nijmeegse Lindenberghaven/museumhaven vertelt over de scheepvaart van vroeger aan de hand van oude schepen, in de tijd van olie en stoom. De historische sleepboot de Harmonie III zal pendelen tussen dit verleden en het heden dat in de Nijmeegse Waalhaven is aangemeerd.
– Tolkamer: hier staan de marechaussee de werf en de grens centraal. Vrachtbrieven, verhalen (hoe bij laag water de flessen drank, die de schippers uit angst voor de douane over boord hadden gegooid, weer te zien zijn) en wandelingen langs historische gebouwen.

De tentoonstellingen in Millingen aan de Rijn en Doornenburg zijn op 6, 7 en 13, 14 september 2014
– Millingen aan de Rijn. Hier krijgt het heden en de toekomst van de scheepvaart volop de aandacht.
– Doornenburg vertelt over de zalmvisserij en het baggeren.

Openingstijden tentoonstellingen: Zaterdag: 13.00 – 17.00 uur, Zondag: 11.00 – 17.00 uur

Vrijdagavond 15 augustus is er muziek van De 4Tuoze Matroze op het culturele terras ‘De Kaaij’, Lindenberghaven in Nijmegen.
Zaterdagmiddag 16 augustus om 14.00 uur is de opening van Lekko! Schippers in zicht in Nijmegen, op en bij prachtige authentieke schepen in de museumhaven waar ook ‘De Kaaij’ op dat moment plaatsvindt, met als thema Romantiek en Realiteit.
Op het schip ‘De Zeester’ treden de 4Tuoze Matroze op, kunt u modelboten bekijken en praat Johan Dibbets (ex-verslaggever NOS) met verschillende generatie schippers over het schippersleven, vroeger en nu. Daarna zijn er kinderactiviteiten op het schip Opoe Sientje en op De Kaaij. Tevens zijn de locaties Beuningen, Tolkamer, Waalhaven en Lindenberg-Museumhaven open.

Voor meer informatie omtrent de activiteiten rondom dit project en hoe u de tentoonstellingen kunt bezoeken zie: www.lekkoschippersinzicht.nl

One thought on “Lekko! Schippers in zicht”
 1. wij willen graag naar de opening komen as zaterdag
  is dat dan bij de lindenberghaven en wat is dan het adres in nijmegen.
  Mag er ook een hond mee of is dit niet toegestaan.
  Met hartelijke groet

  Manon
  Lilian Rappard( schippersdochter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.