Yara is een vrolijke jonge meid van 17 die biomedische wetenschappen studeert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Achter de glimlach zit echter een hoop verborgen. Afgelopen twee jaar heeft Yara meegedaan met Sport Zorgt lessen die via boksvereniging NABA in het kader van de landelijke stimuleringsregeling Sportimpuls bij jeugdzorginstelling Entrea werden gegeven. “Ik heb zelfvertrouwen gekregen en zit lekker in mijn vel”, aldus Yara. Per 1 september a.s. wordt het project formeel afgerond.

Met de aankomende transitie jeugdzorg ontstaan er volop kansen voor sportclubs. De wereld van de sport en de jeugdzorg hebben elkaar veel te bieden. De sport kan een mooie uitlaatklep zijn en je als persoon vormen, terwijl de jeugdzorg net dat steuntje in de rug kan bieden om als jongeren te kunnen ontwikkelen. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Entrea en NABA in het verzorgen van Sport Zorgt lessen. Deze aangepaste sportlessen worden ingezet om sport als instrument in te kunnen zetten voor de persoonlijke ontwikkeling. Zelfvertrouwen, stevig in je schoenen staan, omgaan met lastige situaties en het stimuleren van doorzettingsvermogen waren belangrijke doelen. Trainer Chaib el Maach heeft in zijn lessen succeservaring en plezierbeleving voorop gesteld. “Plezier hebben in hetgeen je doet en ergens goed in worden werkt. Kijk maar naar de ontwikkeling van Yara. Die heeft heel veel stappen gezet. Ik ben ontzettend trots op haar”, aldus de trainer.

Voorafgaand aan de lessen had Yara niet echt een doel voor haar zelf gesteld. “Mijn mentor benaderde me en vertelde me over de sportlessen. Ik nam een proefles en vond het eigenlijk wel gezellig”. Gaandeweg ontdekte Yara dat haar zelfvertrouwen toenam, dat ze haar energie kwijt kon en dat ze lichter werd. “Nu ben ik veel meer bezig met het doen. Vroeger dacht ik te veel na’, aldus Yara. De kleine groepssamenstelling maakt volgens de studente de persoonlijke benadering van de trainer mogelijk. “In de reguliere sportclub alwaar ik train draait het veel meer om wedstrijden en technieken, hier is het gewoon gezellig en je leert rekening met elkaar te houden”.
Pedagogisch medewerker Henk van Tilburg onderschrijft de aanpak. “Praktisch aan de gang gaan werkt. Het verleggen van grenzen maakt groei mogelijk”. Ook benadrukt Henk hoe belangrijk de rol en kwaliteit van de trainer is. “Een aanvullende opleiding in pedagogiek, agressieregulatie en weerbaarheid zoals Chaib die heeft gevolgd, bovenop zijn sporttechnische opleiding, is daarbij zeer aan te bevelen. In feite is het een andere tak van sport”.

In de zomermaanden zal de boksvereniging met Entrea om tafel gaan voor ongetwijfeld een mooi vervolg. Yara gaat in ieder geval door met het (kick)boksen op de club.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.