Na Den Haag en Middelburg is Nijmegen nu ook een Shelter City. Initiatiefnemer Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, is verheugd met de brede steun in de raad: ‘Dappere vrouwen en mannen zetten zich in hun eigen land in voor vrijheid en mensenrechten. Soms met gevaar voor eigen leven. Zij kunnen enorm geholpen worden door ze even uit de vuurhaard te halen. Dankzij Shelter City kan Nijmegen die mensenrechtenverdedigers tijdelijk opvang bieden.’

Vrijheid niet vanzelfsprekend
D66-fractievoorzitter Jetten werd bij het indienen al gesteund door CDA, GroenLinks en DNF en kon vanavond in de raad op nog bredere steun rekenen. Ook voormalig minister-president Dries van Agt, Eerste Kamerlid Maria Martens (CDA), Europees Parlementsleden Marietje Schaake (D66) en Judith Sargentini (GroenLinks), Marion Wierda van de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen en Qader Shafiq, schrijver, dichter en medewerker van COS Gelderland dragen Nijmegen als Shelter City een warm hart toe. Jetten: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Met deze brede steun in de raad en daarbuiten laat Nijmegen zien klaar te staan voor hen die zich inzetten voor die vrijheid over de hele wereld.

Mensenrechten
‘Het past bij een progressieve stad als Nijmegen om voorop te lopen op het gebied van mensenrechten’, aldus Jetten. ‘We zijn de derde Nederlandse stad die als Shelter City mensenrechtenverdedigers tijdelijk kan opvangen: Den Haag en Middelburg gingen ons voor. Met lezingen en bijeenkomsten inspireren deze mensenrechtenactivisten ook veel mensen in Nederland.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.