In juli 2014 zullen vier Nijmeegse studenten, een flinke reis maken naar West-Afrika. Met twee terreinwagens wordt maar liefst 6.000 kilometer afgelegd in ongeveer een maand tijd voor het goede doel. De eindbestemming? Senegal, waar met geld en materialen vrouwelijke leeftijdsgenoten een kans geboden wordt een beter bestaan op te bouwen.

Al voor de vijfde keer onderneemt de organisatie Students for Students een dergelijke reis, telkens met een nieuw team en nieuwe bestemming. Het is een initiatief gestart in 2010 om de levensomstandigheden van studenten in West-Afrika te verbeteren. Eerdere bestemmingen waren Burkina Faso, Mali en Gambia, waarbij telkens meer dan 10.000 euro werd ingezameld.

Ook dit jaar zijn de teamleden uitgedaagd om een groot bedrag in te zamelen. De reis naar Afrika heeft dit jaar als eindbestemming Kafountine in het zuiden van Senegal. In dit gebied staat de Satang Jabang school, waar jonge vrouwen en meisjes de kans krijgen een beroepsopleiding te volgen binnen de horeca of  mode. Ook worden vaardigheden aangeleerd die nodig zijn voor het oprichten van een eigen onderneming. In het eerste schooljaar  zullen de vrouwen  bijgeschoold worden op basiskennis in taal, rekenen en gezondheid. Voor sommige vrouwen is het zelfs de eerste opleiding die ze krijgen. De school biedt  de vrouwen een verbeterde positie, waardoor zij niet langer genoodzaakt zijn naar steden te trekken voor een baan.

 

De school is opgericht op initiatief van de bevolking zelf, en wordt gesteund door de stichting Kafountine, een stichting uit Alphen aan de Rijn die al vanaf 1996 betrokken is bij het project. De stichting helpt de school voort te blijven bestaan, waardoor de meisjes en jonge vrouwen in de omgeving Kafountine hun kans op onderwijs niet verliezen. Het voort bestaan van de school is van maatschappelijk belang, omdat de meisjes  zelf een baan kunnen vinden en hun opgedane kennis weer kunnen overdragen aan derden. De educatie komt ten goede aan de gehele samenleving.

 

Voordat het zover is, is er nog veel werk te verzetten voor de vier studenten. Er moet nog veel geld worden ingezameld, en hiervoor moet veel georganiseerd worden. Zo vindt op 31 mei aanstaande een benefietdiner plaats in de Waagh te Nijmegen. Nog niet alle plekken zijn vergeven, dus meld u snel aan. Kijkt u voor meer informatie op www.students-for-students.nl of meld u aan via info@students-for-students.nl

 

Het wagenpark is inmiddels  compleet. De wagens die,  -op eigen kosten-, door het team zelf worden aangeschaft, worden momenteel opgeknapt door studenten van ROC Rivor in Tiel. Voor hen een geschikt leerproject, voor het team van Students for Students een onmisbare bron van kennis. Uiteindelijk zullen de twee terreinwagens weer worden verkocht in Gambia om de retourtickets van de studenten te bekostigen.

Meer informatie over dit avontuur, het goede doel en de mogelijkheden tot sponsoring zijn te vinden op http://www.students-for-students.nl/