Spannende geschiedenisdag op Klooster Graefenthal

GOCH – Klooster Graefenthal in Goch-Asperden in Duitsland, net over de grens bij Gennep organiseert op 1 juni een speciale ‘Spannende Geschiedenisdag’. Dit klooster vormt historisch gezien een van de centra binnen het Middeleeuwse Hertogdom Gelre. Hoewel het nu aan de andere zijde van de rijksgrens ligt, is hier de Gelderse geschiedenis nog tastbaar aanwezig. Op 1 juni zijn er van 11.00 tot 18.00 uur doorlopend rondleidingen over het kloosterterrein en in de oude gedeelten van het klooster. Voorts is er een tentoonstelling waarin pauselijke oorkondes, munten uit de middeleeuwen van graaf Otto II van Gelre tot en met hertog Reinoud de IV van Gelre en oude kaarten van Gelre te zien zijn. Groot en klein kunnen activiteiten verrichten zoals boogschieten, broodbakken en vilten. De toegang is gratis. Kijk ook op www.kloster-graefenthal.de/spannende-geschiedenisdag


Klooster
De Nederlandse geschiedenis houdt niet op bij de huidige landsgrens. Een interessant stukje vaderlandse geschiedenis is te vinden midden in een prachtig natuurgebied, namelijk het middeleeuwse Klooster Graefenthal. Het klooster is in 1248 door graaf Otto II van Gelre gesticht. Tot 1802 wonen hier de adellijke Cisterciënzer nonnen. Het klooster ligt midden in het graafschap Gelre, aan de rivier de Niers en heuvelrug van het Reichswald. De invloed van Klooster Graefenthal binnen het graafschap Gelre is groot. Het klooster krijgt bezittingen in de wijde omtrek: van Overasselt, Tiel, Wijchen, Lobith tot Nijmegen. Ook de kerken van Gendt, Angeren en Doornenburg behoorden tot het klooster. 

 

Graaf Otto en familiewapen
Graaf Otto II was één van de invloedrijkste mannen van zijn tijd. Door zijn bemiddelingstalent breidde hij zijn graafschap Gelre flink uit. De stad Nijmegen ontving hij in ruil voor een lening aan de graaf van Holland. Graaf Otto II gaf 29 steden het stadsrecht, waaronder Arnhem, Harderwijk, Grave, Doetinchem, Doesburg en Wageningen. Otto II is in  Klooster Graefenthal begraven, na hem volgen nog vele hertogen en familieleden. Tot op de dag van vandaag schittert zijn familiewapen in het wapen van de provincie Gelderland. De kruisgang, het nonnenhuis met de authentieke daken, de oude keuken, de duiventoren, de brouwerij, de poortwoning, de remise en de 1 km lange muur zijn nog altijd aanwezig. Dit maakt dat u nog steeds kunt genieten van de  rijke  historie van Klooster Graefenthal.

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.