Stadsregio Arnhem Nijmegen test in vier gemeenten nieuwe fietsbewegwijzering

De Stadsregio Arnhem Nijmegen start eind mei met een pilot voor bewegwijzering langs snelfietsroutes in de gemeenten Overbetuwe, Beuningen, Duiven en Nijmegen-Noord. Deze nieuwe, paarsgekleurde fietswegwijzers komen in diverse uitvoeringsvormen op een aantal locaties te staan. In een evaluatie wordt onderzocht hoe fietsers de nieuwe bewegwijzering waarderen en op welke wijze de wegwijzers definitief vorm moeten krijgen langs alle snelfietsroutes in de regio. Er is ook landelijke aandacht: bij succes worden de wegwijzers toonaangevend in meerdere regio’s.

 

Pilot start eind mei
De nieuwe fietsbewegwijzering wordt speciaal ontworpen voor snelfietsroutes: rechtstreekse en doorlopende routes van hoge kwaliteit waar fietsers zoveel mogelijk voorrang krijgen. Voor de pilot worden eind mei de eerste borden geplaatst langs het RijnWaalpad tussen Arnhem en Nijmegen, De Liemers tussen Arnhem en Zevenaar en het zuidelijke deel van de snelfietsroute Nijmegen-Beuningen. In de pilot worden verschillende typen borden gebruikt: zowel hoge als lage varianten.

 

Evaluatie met online enquêtes
Met online enquêtes op de websites van de snelfietsroutes wordt gebruikers gevraagd naar hun mening over de borden. Belangrijk is dat zij bijdragen aan de herkenbaarheid en profilering van de snelfietsroutes en dat fietsers gemakkelijk hun weg kunnen vinden. Naar verwachting zijn de resultaten van de evaluatie na de zomer bekend. Daarna beslissen de samenwerkende partijen hoe de wegwijzers voor alle snelfietsroutes vorm moeten krijgen en komt er een handboek voor de huisstijl.

 

Kenmerkende paarse wegwijzers
Om de herkenbaarheid van de snelfietsroutes te bevorderen, hebben de fietswegwijzers een aantal bijzondere kenmerken. Naast de paarse kleur zijn de borden voorzien van een snelfietsroutelogo en de naam van de betreffende route. “Zo weet een fietser wanneer hij zich op een snelfietsroute begeeft en dat hij dus comfortabel en non-stop door kan fietsen”, aldus Sjors van Duren, projectleider snelfietsroutes bij de Stadsregio Arnhem Nijmegen.

 

Landelijke belangstelling
Verschillende regio’s, waaronder Utrecht en Twente, kijken met belangstelling naar de resultaten van deze pilot. Bij succes zijn de bevindingen toonaangevend voor fietsbewegwijzering langs andere snelfietsroutes in het land. De pilot is onderdeel van meerdere landelijke pilots rondom innovaties op het gebied van fietsen. Diverse regio’s experimenteren met nieuwe toepassingen en delen de resultaten met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.