Op zaterdag 24 mei, tijdens de landelijke Dag van de Bouw, is het project Ruimte voor de Waal Nijmegen opengesteld voor het publiek. Belangstellenden kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen. De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland. Op deze dag worden in het hele land bouw- en infraprojecten opengesteld voor het publiek. Normaal gesproken zijn bouwlocaties verboden terrein. De Dag van de Bouw is dan ook een unieke gelegenheid om bouwprojecten van dichtbij te bekijken en tekst en uitleg krijgen van deskundigen.

 

Als onderdeel van het landelijk programma Ruimte voor de Rivier wordt in Nijmegen de dijk 350 meter landinwaarts gelegd en wordt een nevengeul gegraven van zo’n 3,5 kilometer lang. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een langgerekt eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Het eiland wordt verbonden met Nijmegen-Noord door middel van drie nieuwe bruggen. Een nieuwe kade ten noorden van de nevengeul wordt een plek waar men in de toekomst het nieuwe rivierenpark optimaal kan beleven.

Tijdens de dag van de bouw is op het bouwterrein een route uitgezet die start bij de bouwkeet van aannemer i-Lent (een combinatie van Dura Vermeer en Ploegam) aan de Griftdijk-Zuid 1-3 in Lent. De route voert onder andere langs de drie nieuwe bruggen in aanbouw, de toekomstige harde kade -met daaronder de cement-bentonietwand- en de nevengeul. Ook is het mogelijk in een van de pijlers van de Verlengde Waalbrug te kijken en kan je alvast op een klein gedeelte van de Promenadebrug lopen. Bij de spoorbrug is te zien hoe de pijlers ter hoogte van de nevengeul worden verlengd. Dit werk wordt uitgevoerd door Nasin in opdracht van Prorail. De route kan zowel te voet als met de fiets worden gedaan. Bezoekers wordt geadviseerd met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Er is namelijk maar een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar.

Meer informatie is te vinden op www.ruimtevoordewaal.nl