Lezing: Tussen Rijn, Linge, Waal en Maas

Lezing van Wim Huijser in Stratemakerstoren

In museum De Stratemakerstoren is tot en met 25 mei de tentoonstelling ‘De Oversteek 2009 – 2013’ te zien, met foto’s die Thea van den Heuvel heeft gemaakt van het bouwproces van de nieuwe stadsbrug bij Nijmegen. Als extraatje bij deze tentoonstelling is een serie lezingen gepland.

Woensdag 21 mei om 19.30 uur krijgt als laatste Wim Huijser het woord. Hij vertelt over het rivierenland, waar bruggen uiteraard belangrijke verbindingen zijn, en over schrijvers die door dit land werden geïnspireerd. De entree voor deze lezing bedraagt € 5,-.

 

Wim Huijser is zelfstandig publicist en uitgeefconsultant en woonachtig in Wageningen. Voor verschillende tijdschriften en uitgevers schrijft hij artikelen, beschouwingen en interviews over landschap en cultuur. Zijn passie voor wandelen en literatuur resulteerde in 2014 in het boek Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren. Momenteel werkt hij aan een boek over de Klompenpaden in de provincies Gelderland en Utrecht. Huijser is daarnaast biograaf van de schrijver C. Buddingh’ (1918-1985).

Over lezing zegt Huijser: Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een rijke inspiratiebron voor Nederlandse schrijvers. Illustere auteurs als Nescio, Jac. P. Thijsse en Jacob van Lennep maakten lange voetreizen die zij gebruikten in hun literaire werk. In onze tijd worden ze soms op de voet gevolgd door schrijvers als Koos van Zomeren, Willem van Toorn en Kester Freriks. Ik treed in mijn lezing in de voetsporen van tal van schrijvende wandelaars die in de 19de, 20ste en 21ste eeuw het Gelderse Rivierengebied bezochten. Met mijn boek Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren stelde ik een bloemlezing samen van ruim twee eeuwen literaire wandelbelevenissen tussen Rijn, Linge, Waal en Maas. Daaraan heb ik essays en observaties toegevoegd over eigenaardigheden van het landschap, zoals verzonken rivieren, verscholen Heerlijkheden en ambachtelijke steenfabrieken. Zo wissel ik mijn historische verhaal af met ‘ommetjes’ door het huidige rivierenlandschap, met eigentijdse fenomenen als nieuwe natuur, struinroutes, klompenpaden en landschapsparken.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.