GELDERLAND – Publieksattractie ICER en het toeristische  project ’ Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland’ zijn op 6 mei geopend door Zijne Majesteit  Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima. De festiviteiten hadden plaats in de voormalige DRU-fabriek in Ulft. Een van de opvallende momenten tijdens de dag was het maken van een gezichtsscan.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben op 6 mei het startschot gegeven voor de opening van ICER en Spannende Geschiedenis, een historisch  belevenisnetwerk dat ruim tweehonderd cultuurhistorische locaties in Gelderland verbindt, middels het plaatsen van een magneet. Deze magneet, tijdens de bijeenkomst binnengebracht door zes kinderen, een Middeleeuwse ridder en een 21e-eeuwse lasser, symboliseert enerzijds de aantrekkingskracht van ‘Spannende Geschiedenis’ en ICER voor de bezoekers. Anderzijds geeft de magneet hun verbinding weer: ICER is namelijk een van de regionale startpunten vanaf waar het publiek kennis maken met die cultuurhistorie in de regio.

Interesse
Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de SSP Hal in het DRU industriepark roemde Jurriaan de Mol, directeur Regiomarketing Gelderland, de vier Gelderse streken om hun rijke historie. Dit maakt onze provincie uniek ten opzicht de rest van Nederland. Hij nodigde het Koningspaar daarna uit voor een bezoek aan drie speciaal ingerichte kabinetten waarin drie tijdsperiodes van de Spannende Geschiedenis van Gelderland tot leven werd gebracht. Vervolgens begeleidde Barbara de Leeuw, directeur ICER hen en namen zij kennis van drie kabinetten van ICER waarin verleden, heden en toekomst van de (ijzer)industrie in de Achterhoek werd getoond. In ICER in de voormalige Afbramerij van de voormalige DRU-fabriek openden zij vervolgens de interactieve, innovatieve expositie. Zowel Koning Willem-Alexander als Koningin Máxima toonden grote interesse in hetgeen in ICER werd gepresenteerd.

Onderwijs en bedrijfsleven
ICER-voorzitter René van Gils roemde in zijn inleiding de intensieve en constructieve samenwerking tussen ondernemers en het onderwijs. Doelstelling van ICER is dan ook jongeren te interesseren voor techniek en innovatie, verweven met de kennis van 250 jaar ijzerhistorie. Barbara de Leeuw, directeur ICER vulde aan dat jongeren, ondernemers, studenten, technici, uitvinders en kunstenaars hier het experiment aangaan én het publiek hiervan deelgenoot maken in een eigentijdse interactieve presentatie.

Multimediashow
Het Koningspaar sloot het bezoek af met het bijwonen van het multimediaspektakel dat twee maal per dag in het ICER-gebouw plaatsvindt: een uniek klank- en lichtspel, dat zijn gelijke in Nederland niet kent. Dit spektakel combineert de (ijzer)geschiedenis van de DRU, het ontstaan van ICER en de Spannende Geschiedenis van Gelderland op een nog nooit in Nederland vertoonde manier.